uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
moze screen-a i 5 tygodni vega ?? ;->>>>> wszystko zalezy od tego czy chce ci sie czekac odpowiednio wiecej tygodni :-)
  • 15 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Jarasu »
Chcac, nie chcac dluzszy weg = wyzsze rachunki... Trzeba to tez wziasc pod uwage.

I jaki fotoperiod pociagnac? 24/24 czy moze 16 h naswietlania reszta ciemnosc?...
Screen... Zawsze odnosilem wrazenie, ze on nadaje sie do duzej powierzchni, ale malej wysokosci... My dysponujemy chcac nie chcac wysokoscia. Moze i wziasc to pod wieksza uwage?
Uwaga! Użytkownik Jarasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
wydaje mi sie ze rozlinka bedzie miała najlepszy stosunek czasu vega/wielkosci przy zastosowania hydro (ktore moze byc banalnie proste) - wtedy rosnie wszystko szybciej - jezeli miałbym legalnego, wysokiego boxa, uderzał bym wlasnie w to z max. swiatłem :-)

co do dlugosci vegu, to mysle ze 3-3,5 tygodnia powinno byc ok.
  • 15 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Jarasu »
Wersja finalowa.. Box o powierzchni 50x50 czyli 0.25 m2. Teraz jakiej zarowy potrzebuje... Jak najtanszej? Nie ma juz sensu w HPS'a walic skoro mamy taki box, tak postanowilismy.

Kompaktowki, to utargaja? Moze jakies inne? Naczytalem sie ale heh...

Edit. Zbuduje lampe z trzech swietlowek kompaktowych 85W albo szesciu 25W. I padnie raczej na szesc 25tek z powodu mniejszego zuzycia pradu przy takiej samej iloscu Lumenow :), to jest bedzie 9 tysiecy lumenow. Nie za wysoko nad roslinkami powinno wystarczyc na box'a 0.25m2 prawda?
Ostatnio zmieniony 08 listopada 2006 przez Jarasu, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Jarasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
Jarasu pisze:
Wersja finalowa.. Box o powierzchni 50x50 czyli 0.25 m2. Teraz jakiej zarowy potrzebuje... Jak najtanszej? Nie ma juz sensu w HPS'a walic skoro mamy taki box, tak postanowilismy.
hmm nie? a mi sie wydawało że najlepszy do tego będzie HPS 150W
Jarasu pisze:
Edit. Zbuduje lampe z trzech swietlowek kompaktowych 85W albo szesciu 25W
stracisz pieniądze... ja mówie po raz drugi, HPS 150W.
taniej wyjdzie, lepsze widmo do kwitnienia.
co do świetlówek: gówno dają /sa marne mialem uprawe pod 3 filipsami 23W i co? nie tak jak powinno być :/ /
dalej: odsyłam do podstaw, tam znajdziesz potrzebne Ci lektury apropo oświetlenia.
ehh i po co zadawac pytania skoro i tak są już na nie odpowiedzi?...

====================
edit: jesli nie 150W to 250W ;) (choć moze być za dużo)
Ostatnio zmieniony 09 listopada 2006 przez Pan Jah, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
jarasiu nie czytałem dokładnie więc sorry za ewentualne błędy:

Jeśli masz lampe 600W i boxa okolo 0,5 metra to nie jest źle...
Mozesz uzyskac gigantycznie plony przy zastosowaniu nawożenia CO2...

Rośliny będą ci tak napierdalały że nie nadążysz... :)

Koszt nawożenia CO2 okolo 200zł :)

Pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
LeonardoDaVinci pisze:
Jeśli masz lampe 600W i boxa okolo 0,5 metra to nie jest źle...
i ja nie czytalem wszystkiego]

Jak się da 2 x mocniejsza lampę na tą sama powierzchnie nie znaczy to, że plon wzrośnie 2x. Dojdą do tego problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury: szczególnie w lecie. Budowa chłodzonej oprawy: [ już nie wspominam o chłodzonej woda.. ;)] nie jest prosta i tania.

Ja bym się skłaniał przy tej powierzchni uprawy raczej na lampę 250W – mieści się to wtedy w granicach: zaleceń:- i .. można się obejść bez żadnego : kombinowania z super wentylacją. Z tej powierzchni i tak jak by nie cudować nie ściągnie się więcej niż powiedzmy 180g.
Lampę 250 HPS będzie można dać bliżej roślin: .. i będzie to działać bez: szyb ochronnych: podwójnej wentylacji: etc. Po co kombinować i płacić masę kasy za rachunki: skoro: i tak plon nie wzrośnie 2x : A za to może być kupa problemów [ na 99% będzie] z: temperaturą.

Wciskanie tak mocnego oswietlenia na 0.5 m2 pozostawiłbym sobie raczej na 2-3 uprawę.
[ a lepiej na uprawe powierzchni około 1 m2 - z której sie sciagnie wiecej.. niż 0.5m2 oświetlanego 600w HPS]
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Niemal 3 tony kokainy pod ziemią. Policja przejęła rekordową kontrabandę

Australijska policja skonfiskowała 2,7 tony kokainy, ukrytej w plastikowych pojemnikach zakopanych pod ziemią na obrzeżach Sydney. Wskazano, że to rekordowa ilość narkotyków przejęta w tym kraju.

DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne

Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.

Jedna dawka i tygodnie ulgi. "Magiczne grzybki" dają nadzieję na nowe leczenie bólu

Psylocybina