A co do tych zgonów, o których piszesz, że jest ich tak wiele weź pod uwagę, że liczba ta pewnie jest duża dlatego, że ludzie nie znają granic ani umiaru - chodzi mi tutaj o przedawkowanie. chyba procentowo w danych które przytaczasz więcej jest właśnie tych.
Ja nie mówię, że to jest dobre czy coś. Po co dałam tutaj post już pisałam i nie będę się powtarzać, dlatego czekam na dalsze wskazówki.Ale mimo wszytsko dzięki :-)
;-)
Alexander Shulgin, PiHKAL
sorry ludzie za wypowiedz usuplana w jedno zdanie, ale jakos tak wyszlo, chyba ogarniecie ;p
15 letnie dzieci, których jedynym celem w życiu jest zajebać się, a które nie są w stanie nawet rozsrysować wzoru strukturalnego amfetaminy.
pierdolony wsiur
wujek supra
ale nie zaprzeczysz tomalu, ze jezeli by miala PEWNY dostep do pigulki jedynie z mdma, w standardowej, sredniej dawce (a nie jakichs sciem od ktorych wlasnie ludzie zdychaja i potem takie smieszne statystyki wychodza),
Weźmy chociażby Vioxx-lek bedący do niedawna w normalnej sprzedaży. Wydawało się -ot zwykły, bezpieczny lek an reumatyzm.
Nikt nie spodziewałby się, ze nastąpić po nim moga jakieś komplikacje, a co dopiero zgony.
Tymaczesem wprawił on w konsternacje całe środowisko medyczne. Liczba ofiar Vioxa nie sięgnęła może takiej ilości, jak liczba ofiar extazy, ale nawet 1 ofiara to już jest za dużo.
Vioxx wycofano a odszkodowania dla rodzin ofiar idą w miliardy dolarów.
A to tylko lek na reumatyzm.
Co dopiero w przypadku MDMA , która nie ma zastosowań medycznych i jest tylko ,,lekiem"
czarnorynkowym.
Na pewno czyste MDMA jest bezpieczniejsze, od tego z przypuśmy dodaną fencyklidyną-ale jest zbyt mało badań, zbyt mało testów tej substancji, by można było coś pewnego o niej powiedziec.
Wciąż o MDMA wiemy mniej, niż więcej.
Ja pytam ludzi, którzy maja jakieś doświadczenie w tej kwestii.
Już nie chce tu przytaczać po raz setny analogii do wypadków samochodowych, choć sama mi się tu ciśnie na klawiature.
Ale podam inny przykład-Nigdy nie walnąłem się w głowę kilofem-nie mam na ten temat wiedzy empirycznej.
Jednak wiedza teoretyczna o skutkach tekiego uderzenia, jest wystarczająca , by wysnuć wniosek, że uderzenie kilofem w głowę jest:
-nieprzyjemne
-niebezpieczne
Osoby z tego forum oczywiście powiedzą,, Nie walnąłeś się w głowę kilofem-nie masz prawa się wypowiadać."-na co ja oczywiście mówię,,Ależ mam".
Tak samo w przypadku ekstazy-wiedza teoretyczne dotyczaća ekstazy, budowy ludzkiego mózgu i układu nerowego, w zupełności wystarczy by wypowiedzieć się autorytatywnie na temat skutków brania pigułek ekstazy.
;-)
nie smiec tutaj
wujek supra
A poradzi mi ktoś jak dbac o siebie podczas lotu? W sensie co pić a czego nie. Czytałam coś, że trzeba sobie zaaplikowac jakieś witaminy, długo przed trzeba? Wystarczą np. sole mineralne dla sportowców?
wujek supra
;-)
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób
Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.