Ja mam synestezję i wrażenia jednych zmysłów wpływają na inne i środek wzroku jest pobudzany dotykiem. Jeśli niewidomy ma tak samo to będzie miał CEVy, a jeśli nie używa ośrodków wzroku wogóle to sam nie wiem. Może nagle coś zobaczy i wogóle szok, a może nic nigdy nie zobaczy. Różne mogą być motywy.
Mnie w sumie bardziej interesuje czy będzie w przyszłości zaimplementować nowe zmysły człowiekowi np. drugi wzrok z kamery cyfrowej :) Albo dodatkowe ramie :) Wg. tego co czuję to nie widziałbym problemu widzieć ręką gdyby tylko ona chciała mi przesłać takie dane.
Niewidomy nie widzi ale może sam zmysł wzroku ma nietknięty i w snach i po psychodelikach coś widzi :)
ps. DXM + alko , więc może być post chaotyczny :P
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
Info takie było chyba w wywiadzie z kolesiem co prowadzi warsztaty OOBE itp.
Więc ile w tym prawdy to ni wim
Niewidomy od urodzenia nie może nic widzieć. Jego mózg nie zna takiego pojęcia jak widzenie.
Może wąchać, czuć słyszeć, cieszyć się, ale nie widzieć.
Ośrodek mózgu odpowiedzialny za wzrok nigdy nie dostawał informacji, i i nie może dostać.
Narkotyk, może manipulować tylko tym co jest już wykształcone.
Jeżeli ktoś twierdzi, że osoba niewidoma od urodzenia nagle zobaczyła pod wpływem psyhodelików, to pieprzy bzdury.
Nawiasem mówiąc: załóżmy, że ktoś był niewidomy od urodzenia, a potem nagle, cudownie zyskał wzrok. jak takie osoby, zakładając że istnieją, reagują? Wie ktoś?
To ludzie stworzyli sobie boga.
Ciekawy temat...
salviorin pisze:hehe potrzeba nam niewidomego by sprawdzić
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.