Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Swoja drogą, co do braku wysypu w moich okolicach - przed chwilą wpisując nazwę swojego miasta i słowo ''mikroklimat'' trafiłem na kilka artykułów tłumaczących dlaczego mieszkam w środowisku-ewenemencie na skalę ogólnopolską, co przejawia się niejednokrotnie najwyższymi i najniższymi temperaturami, najniższymi i najwyższymi opadami itd. W tym roku te naje sprzęgły się najwyraźniej w sposób grzybom nieprzychylny., ech.
Ciekawe czy i moja prywatna osobista karma miała w tym udział...
@pokolenie: Z ciekawości poczytałem, jak to wygląda u mnie. "Klimat zaliczany jest do klimatów podgórskich nizin i kotlin, jest łagodny i dość suchy, korzystnie działający na organizm człowieka. Sprzyja on rolnictwu i sadownictwu." Tylem znalazł, nic więcej. Pytanie, czy grzyby można podciągnąć pod rolnictwo i sadownictwo. :cheesy:
Ja niestety zaledwie około150szt w 4godziny-Moja łąka-sucho tam strasznie nie pada deszcz już chyba z miesiąc-a mimo to dalej widać swierzutkie młode kapelutki.
Też myśle że to jeszcze nie koniec sezonu-za tydzień da się coś uzbierać napewno-mimo suszy i trzaskającego nocą mrozu.
Tydzień temu było bardzo mało prawie nic mlodzieńców ale w między czasie były trzy sprzyjające dni (deszcz mgły ciepłe noce) w którym coś na pewno wybiło, dlatego się nie spieszę
Czuje więcej że sezon zakończy się dopiero jak spadnie śnieg
ps. obibok gratuluję zbiorów, same ich zbieranie to poezja
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.