Oprucz tego pokazywali jeszcze inne chrząszcze tego gatunku które w wiekszej ilości mozna spotkać na terenie polski , chrząszcze te różniły się nieco wielkością i kolorami od "Hiszpanskiej Muchy" .
Pryszczel Lekarski zawiera w sobie "kantarydynę" , substancję wykorzystywaną jako afrodyzjak , ale facet mówił wtedy że te inne chrzaszcze wytwarzają inne substancje trujące które wywołują halucynacje .
Myślałem wtedy że jak gość normalnie o tym mówi w TV to pewnie w internecie szybko znajdę jakieś info. na ten temat ale niestety oprocz tej hiszpańskiej muchy nie znalazłem niczego na temat innych chrzaszczy .
Ale rok temu złapałem kilka z czego jeden to właśnie hiszpańska mucha a kilka innych jest do niej podobnych ale innego ubarwienia . trochę się boję testować bo nie wiem ile takiej substancji mogą posiadać takie chrząszcze .
Może ktoś z was wie coś na ten temat ??
PS.
na temat hiszpańskiej muchy można poczytac tutaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Pryszczel_lekarski
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia
Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.