Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 3309 / 22 / 0
Rooibos (czyt. Rojbos) z języka afrikaans: "rooi" (czerwony) i "bos" (krzew) - czerwonokrzew Aspalathus linearis, uprawiany w RPA (góry Cedarberg).

Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1-2 milimetrowe kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea.
[ external image ]

Pije ktoś tu ten napar? Może ktoś ma więcej informacji? Wygląda na dość zdrowy. Mnie pomaga usnąć, a smak jest całkiem ciekawy. Teraz można go bez problemu kupić, także w różnych wersjach smakowych.

Podobny jest honeybush, ale jednak wolę smak rooibosa.
sqrt(666)
  • 641 / 16 / 0
Jako osoba żywo zainteresowana zielarstwem (zwłaszcza kiedyś) musiałem spróbować i rooibosa, ani mi nie smakował (mogę porównać do hibiskusa o ile pamiętam a było to z 5-6 lat temu), ani nie działał w jakikolwiek sposób na psychikę (rooibos nie pobudza!), herbatka dla smakoszy lub podstarzałych babć w sanatorium, które po kofeinie dostają zbyt dużego powera, ale tak na serio, nic ciekawego.
  • 3127 / 28 / 0
Zgadzam się z voormanem, smak mało interesujący, działania brak. Fajny jest jedynie kolor.
High, how are you?
  • 608 / 9 / 0
Mi smakuje, kiedyś piłem mnóstwo mocnego rooibosa z miodem. Nie wiem jak teraz ale 2-3 lata temu jedynym dobrym na jaki trafiłem był 'astra', wszystkie inne były bez smaku, chyba żeby liczyć te sprowadzane przez amwayopodobne sieci za jakieś nienormalne pieniądze. Zdrowy jest, lekko wycisza. Aż sobie wypiję :-)
  • 883 / 10 / 0
Rooibos jest smaczny, ale raczej dla osoby który ma w pizdu gatunków herbat i pija od czasu do czasu. W momencie kiedy miałem już tylko rooibosa do picia, zbrzydł mi nie co. Teraz prawdopodobnie znów kupię, bo ostatnio piłem po długiej przerwie i smakował wspaniale, jak dawniej. :)

Jak dla mnie absolutny brak działania psychoaktywnego jest nawet plusem. :)
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 3309 / 22 / 0
Elwis pisze:
Rooibos jest smaczny, ale raczej dla osoby który ma w pizdu gatunków herbat i pija od czasu do czasu.
Właśnie tak robię, jako normalny napój bym nie umiał pić.
sqrt(666)
  • 1519 / 20 / 0
A mi rooibos bardzo smakuje i jeżeli mam w domu to pije po kilka kubków dziennie ;)
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 190 / 1 / 0
Pijam ekspresowe w saszetkach, liczy się? :P Bardzo fajny smak, ale nic więcej.
W momencie kiedy miałem już tylko rooibosa do picia, zbrzydł mi nie co
Mam tak samo.
Nie sądź, a nie będziesz sądzony! :old:
  • 543 / 1 / 0
Re: Rooibos
Nieprzeczytany post autor: fajka »
Tylko z miodem, w innym wypadku smak jest dziwny i raczej nie zachęca. Smaczna jest wersja z wanilią ze sprawiedliwego handlu, kosztuje jednak bodaj 16zł.
Brak działania psychoaktywnego, dla mnie to też plus w tym wypadku.
1-2-fuck off, drop out, never trust a fucking hippie
And for that matter don't trust anyone.
Quit school, don't work, livin' out the music de punk.
If I could do it so could anyone.
  • 3490 / 58 / 0
Re: Rooibos
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Bardzo lubię, jedna z moich ulubionych herbat. Najbardziej lubię z miodem. Wprawdzie działania psychoaktywnego brak (co nie jest dla mnie ani plusem ani minusem) ale za to jest bardzo zdrowy, co już ma dla mnie znaczenie.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie

Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.

Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie

Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.

Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila

Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.