Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1392 / 10 / 0
luq1oo2 pisze:
Wnosi to że pogoda sprzyja grzybka a może ktoś o tym nie wie i dzieki temu znajdzie wkoncu upragnione grzybki:)
Kpisz?
  • 8 / / 0
luq1oo2 pisze:
Wnosi to że pogoda sprzyja grzybka a może ktoś o tym nie wie i dzieki temu znajdzie wkoncu upragnione grzybki:)
Hahaha. Ja godzinę temu też jeszcze tak myślałem że jak zebrałem w 30min 40 sztuk i zostawię jakieś 20 małych żeby podrosły. A tu zonk :-O przyjeżdżam dziś a tu zaledwie 10 sztuk we dwóch w ok. 1,5 godziny.
Albo musisz znaleźć miejscówkę na kompletnym wypizgowie albo mieć farta że będziesz pierwszy
  • 634 / 3 / 0
wenaone1 pisze:
tyle razy ludzie juz pisali, zeby nie zasmiecac watkow, a i tak caly czas to sie powtarza. ktos jeszcze idzie niedlugo zwiedzac łąke? ludzie - co to za informacje sa? post do skasowania, jak i 3 powyzsze, ktore zupelnie NIC nie wnosza do watku. pozdro
No ale to jest taka grzybowa knajpa podobnie jak w innych tematach. Do poważnych gadek masz Wątek Ogólny, Statystykę występowania i całą resztę ;)
Uwaga! Użytkownik NeverRewarded nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8 / / 0
Dolnyśląsk 70 dorodnych sztuk w 1.5 h
  • 5 / / 0
3 osoby 3 godziny, 70szt. Mazowsze
[ external image ]
  • 39 / / 0
orientuje sie ktos jak sie ma sprawa w rybniku oczywiscie slaskim?troche popadalo wiec jutro mysle sie wybrac..
  • 1392 / 10 / 0
Delic pisze:
orientuje sie ktos jak sie ma sprawa w rybniku oczywiscie slaskim?troche popadalo wiec jutro mysle sie wybrac..
Odpowiem na podstawie swojego województwa, bo niedaleko, padało tak samo. Otóż jeśli miejscówki były całkiem puste przed deszczem, to dalej takie pozostały. Konkretniej: na nowy wysyp jeszcze za mało czasu upłynęło od deszczu, dziś sprawdzałem. A co do miejscówek, które już przed deszczem obradzały - jutro zdam relację, jak wpłynął na nie deszcze. Ogólnie, wysypu spodziewam się dopiero przed/w przyszły weekend.
  • 634 / 3 / 0
Potwierdzam - po tak długiej suszy 2-3 dni deszczu to stanowczo za mało aby się coś (a w zasadzie cokolwiek) pokazało. Znalazłem jedynie dwa muchomory które mimo że urodziwe to mało okazałe więc je oszczędziłem ;)
Uwaga! Użytkownik NeverRewarded nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 290 / 4 / 0
Dziś na mojej miejscówce 60 sztuk, ale to już nie takie które wcześniej zbierałem (malutkie bielutkie suchutkie)
Jest nowy wysyp młodych zdrowych i już o innym ubarwieniu łysic

Patrzyłem na innych polach i nic, zresztą nie wiem czy wogule tam występują. Jestem świeżym zbieraczem a w\w miejscówka jest moim pierwszym znaleziskiem

Dodam tylko że grzybki na mojej dość dużej polance rosną tylko w jednym niewielkim miejscu, tak więc radzę świeżym grzybiarzom przeszukiwać świeżo poznaną miejscówkę dokładnie całą bo grzybki mogą rosnąć na samym końcu jak było w moim przypadku
  • 290 / 4 / 0
NeverRewarded pisze:
Potwierdzam - po tak długiej suszy 2-3 dni deszczu to stanowczo za mało aby się coś (a w zasadzie cokolwiek) pokazało. ;)
Zgadza się poza tym po deszczu trzeba jeszcze odczekać jakiś czas aby grzybki urosły a nie hura bo wczoraj padało
Jednak są miejsca gdzie łysice rosną już od dłuższego czasu, są to tereny nisko położone, zaciemnione przy rzekach, tam gleba jest cały czas wilgotna i jedyne co im ograniczało prawidłowy rozwój to za wysoka temperatura i słońce
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.