Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 460 / 4 / 0
Abli mylisz pastwisko z łąką. Łąka jest koszona(ze 2 razy do roku) coby zwierzęta miały paszę na zimę, po pastwisku śmigają same i wyjadają m.in. grzybki :D.
Miejscówka z kukurydzą jest spalona. Rolnik się po prostu przekwalifikował, poza tym orka+zasiew zniszczyły grzybnię.

Jak się sprawy mają na spotach tylko zaoranych nie wiem i przyłączam się do pytania. W sezonie 2009 zaorali część wrocławskiego zagłębia i nie wiem czy warto tam jechać.
  • 2235 / 5 / 0
Kasztaniak pisze:
Abli mylisz pastwisko z łąką. Łąka jest koszona(ze 2 razy do roku) coby zwierzęta miały paszę na zimę, po pastwisku śmigają same i wyjadają m.in. grzybki :D.
Cholera, masz rację.

Mam obawy że ta kolejna przeorana łąka zostanie zasiana...

zbiera ktoś grzybki na pastwiskach, nie łąkach?? Zdarzają się komuś zbiory na PŁASKIM terenie?
  • 75 / 1 / 0
Ja nie wiem jak wy szukacie na pomorzu ( oklice Gdanska) sezon juz sie zaczął dobre 2 tygodnie temu ;d
to nie burza, nie zaraza,choć najwyższej wagi sprawa, nie bitwa, nie obława, nasza plaga leży w dragach... ;)
  • 8 / / 0
Dolny śląsk zaczyna coś się dziać. Wczoraj byłem na polanie i znalazłem ok. 35 sztuk w ok. 40 min przy szarówce, tyle że młode i już trochę pousychane. Ale prawdopodobnie ma padać deszcz i wszystko jest na dobrej drodze.
  • 4024 / 370 / 951
..::Abli::.. pisze:
Zdarzają się komuś zbiory na PŁASKIM terenie?
No raczej :cheesy:
  • 2235 / 5 / 0
Uważasz że są jakieś znaczące rożnice w występowaniu grzybów na terenie pagórkowatym a równym??
  • 311 / 1 / 0
przepraszam za glupie pytanie: jest sens szukac lysiczek na terenach nizinnych (mazowsze)?
  • 1519 / 20 / 0
Nie przyjmuje przeprosin. Za głupie pytanie
Ostatnio zmieniony 06 października 2011 przez EdwardZnienacka, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 311 / 1 / 0
masz racje, przepraszam za moj post
  • 202 / / 0
No właśnie od jakichś 2-3 lat widzę niedaleko siebie łączke na której pasą się codziennie owce w takich klatkach przestawianych codziennie o jakiś kawałek;D a więc wydaje mi się że ziemia równo zasrana tam jest ;P
Jeden minus to że koło domu tego typa to jest ale szczerze jak będa tam łysice to mam go w dupie
a więc jak myślicie czy opłaci się tam przespacerować po deszczu którego na śląsku ciągle brak jak jest potrzebny;/
???
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.