Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 656 / 12 / 0
MDMA
Nieprzeczytany post autor: Mayday »
Myśle że ta substancja zasługuje na swój temat :)
Jest już znana od dawna i można kilka ciekawych informacji tu powrzucac.

W tym miejscu dopisze wartosci farmakologiczne, jak Ki itp. kiedy je znajde
i będą tez linki jak będzie dużo publikacji
  • 656 / 12 / 0
Jedno z najciekawszych badań właśnie przetłumaczyłem, zamieszczam tu wstęp tej publikacji:

Tytuł: Farmakokinetyka populacyjna 3,4-Metylenodioksymetamfetaminy i główne metabolity w szczurach
Wstęp: Farmakokinetyka rekreacyjnej substancji 3,4-metylenodioksymetamfetaminy (MDMA), oraz jej metabolitów nie zostały nigdy zestawione razem. Stworzyliśmy model, którym zanalizowaliśmy farmakokinetykę MDMA, 3,4-metylenodeioksyamfetaminy (MDA), 4-hydroksy-3-methoksymetamfetaminy (HMMA) 4-hydroksy-3-methoksyamfetaminy (HMA) i do sprawdzenia farmakokinetykę na takich zmiennych jak płeć i waga ciała. Szczurom (18 samców i 18 samic) podano 1mg/kg MDMA i.v. i zmierzono stężenia MDMA, MDA i HMMA przez wysoko-wydajną ciekłą chromatografię-masową spektrometrię. 30 innym szczurom (15 samców) podano 1mg/kg MDA, zmierzono MDA i HMA. Model populacyjnej farmakokinetyki został opracowany, by opisać zmiany stężeń w czasie MDMA, HMMA, MDA i HMA, by określić zmienność wśród zwierząt. Wpływ płci został sprawdzony używając testu prawdopodobieństwa stosunków. Szacowane wystawienie na działanie MDMA i metabolitów samców i samic zostało porównane używając nie-parametrycznego testu Wilcoxon`a. Zintegrowany model sześcio-przedziałowy określił dane w sposób adekwatny. MDMA (dwa przedziały) został przemieniony nieodwracalnie do HMMA (jeden przedział) i MDA (dwa przedziały), który to potem dał HMA (jeden przedział). Samicom, którym podano MDMA miały znacznie mniejszą dystrybucje objętościową niż samce, i przemieniały mniej MDMA do MDA niż samce. Nasz model MDMA, MDA, HMA i HMMA jest odpowiedni do zbadania stosunku między stężeniem substancji, a jego działaniem farmakologicznym/toksykologicznym. Szczurze samce zostały o wiele bardziej wystawione na działanie MDA i HMA niż samice, co może tłumaczyć dlaczego mężczyźni są bardziej podatni na toksyczne działanie MDMA, niż kobiety.

[ external image ]
Drogi metabolizacji MDMA, nazwy przy strzałkach to enzymy

http://www.drugs-forum.com/forum/local_ ... 6&id=10175
  • 469 / 9 / 0
Czy mógłby ktoś przybliżyć mi mechanizm odpowiadający za rozszerzenie źrenic? Co może być przyczyną zjawiska, że czasem ta sama substancja (akurat nie mam tu na myśli MDMA, a na przykład taki mefedron/metkatynon), w takiej samej dawce nie wpłynie zauważalnie na źrenice, a czasem powiększy je do rozmiaru pięciozłotówki?
  • 656 / 12 / 0
Rozszerzenie żrenić przez MDMA jest spowodowane agonizmem receptora 5-HT2A, natomiast wiekszości stymulantów przez uwolnienie i zablokowanie wychwytu zwrotnego noradrenaliny która aktywuje receptory adrenergiczne. Jak widzisz po tym obrazku wyżej na temat metabolizmu MDMA, substancja może zostać zmetabolizowana na wiele sposóbów i to właśnie te różne scieżki mogą spowodować mniejsze lub wieksze rozszerzenie żrenic. Najczęsczą przyczyną zmian jest częste zażywanie substancji przez co może sie zwiększyć poziom jakiegoś enzymu/enzymów, zmniejszyc poziom neuroprzekaznika, lub zażycie jakiegoś inhibitora enzymu
Ostatnio zmieniony 01 marca 2011 przez Mayday, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 385 / 5 / 0
No, a, Mayday, jakbyś był taki dobry, i wytłumaczył mi, czemu MDA jest bardziej toksyczne od MDMA?
Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn :D
  • 265 / 2 / 0
Re: MDMA
Nieprzeczytany post autor: skalar1 »
An Integrated Hypothesis for the Serotonergic Axonal Loss Induced by MDMA by JON E. SPRAGUE', SHANNON L. EVERMAN' AND DAVID E. NICHOLS http://www.drugtext.org/library/researc ... efault.htm

Ciekawy artykuł wyczerpująco mówiący o neurotoksyczności MDMA, właściwie wszystkie info o tym jakie znalazłem w jednym miejscu, niestety po angielsku, ale polecam bo ciekawe :-)
http://psychedelein.blogspot.com/
Psychedelein z języka greckiego ψυχή (psyche, "umysł") i δηλείν (delein, "ukazywać, objawiać"), czyli w wolnym tłumaczeniu "objawiający umysł".
  • 141 / 33 / 0
Zastosowanie terapeutyczne.

Psychiatrists and psychotherapists in the US (1970s to 1985) and Switzerland (1988–1993) used MDMA legally as a prescription drug, to enhance the effectiveness of psychotherapy. Early reports suggest that it is useful in treating trauma-related disorders. Recently, the first completed pilot study of MDMA-assisted psychotherapy for PTSD yielded encouraging results. We found that MDMA-assisted psychotherapy can be safely administered in a clinical setting. No drug-related serious adverse events occurred.

A randomized, controlled pilot study of MDMA-assisted psychotherapy for treatment of resistant, chronic Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD)

J Psychopharmacol, 2013
  • 1 / / 0
Re: MDMA
Nieprzeczytany post autor: sunmile »
jestem na moklobemidzie 300mg, dziś jest okazja do wrzucenia pigułki (MDMA, może +MDA, nie wiem dokładnie, na pewno nie jest to styumulant). Jeszcze nie brałem od rana, ostatnią dawkę przyjąłem jakieś 30h temu i zastanawiam się czy po tym czasie moklobemid jeszcze działa i czy mogę wziąść całą pigułkę. Jak to rozwiązać?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.