ODPOWIEDZ
  • 1530 / 9 / 0
0202122 pisze:
Skoro efekty są tak cudowne, to dlaczego MDMA nie jest stosowane w medycynie? Spisek firm farmaceutycznych?
Tak. Przecież oni mają w interesie leczyć, a nie wyleczyć o czym pisałem. Kilka sesji z odpowiednią dawką, konkretnym terapeutom potrafiłoby zdziałać większe cuda niż faszerowanie się antydepresantami + benzo. Bezno, które strasznie uzależnia, nie leczy a tylko maskuje problem. W korporacjach siedzą smutni panowie, patrzą na wykresy i kombinują jak tu zmaksymalizować zyski. Za to im w końcu płacą.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 1615 / 29 / 0
Nie wierzę w takie spiski, bo to jest niedorzeczne. Gdyby MDMA było legalnym środkiem terapeutycznym, to na jego produkcji firmy farmaceutyczne zarabiałyby krocie.

Każda substancja wprowadzona na rynek napędza przemysł farmaceutyczny.

Myśląc tokiem, który przedstawiłeś koncerny farmaceutyczne blokowałyby wprowadzenie np. leków z ibuprofenem, bo zarabiają na preparatach z paracetamolem. A tak nie jest.
  • 608 / 9 / 0
@0202122

Dlaczego ibogaina jest nielegalna?

To nie spisek tylko chłodna kalkulacja. Z jednej strony masz miracle drug w kilkunastu sesjach mogący wyleczyć większość depresji, z drugiej strony warty grube miliardy rynek antydepresantów, uspokajaczy, leków nasennych, alkoholu i innych dragów.

Autor wątku jest już zachęcony, pytał o doświadczenia. Wydaje się być ogarniętą osobą z odpowiednią wiedzą (do jakiegoś stopnia potwierdzoną przez kompetentną osobę), której brakuje odpowiedniego narzędzia. MDMA w dawkach terapeutycznych jest bezpieczne i nie powoduje bad tripów. Argument o niezdiagnozowanych chorobach możesz dopisać dla spokoju sumienia w każdym wątku na forum. Co do pseudoterapii to ze spokojnym sumieniem wrzuciłbym do tej szufladki sporą część konwencjonalnych psychoterapii z tradycyjną psychoanalizą na czele. Kilka sesji z MDMA wyciągnęło mnie z drogi na dno ciężkiej nerwicy. Po owocach ich poznacie ;]
  • 1530 / 9 / 0
Zieleń pisze:
To nie spisek tylko chłodna kalkulacja. Z jednej strony masz miracle drug w kilkunastu sesjach mogący wyleczyć większość depresji, z drugiej strony warty grube miliardy rynek antydepresantów, uspokajaczy, leków nasennych, alkoholu i innych dragów.
Otóż to!
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 1615 / 29 / 0
Ja również uważam, że MDMA jest bardzo przyjemną substancją, ale w celach rekreacyjnych. Co do zdolności terapeutycznych jestem bardziej sceptyczny.

Widziałem kiedyś film dokumentalny (była chyba też o nim mowa na forum) o człowieku chorym na prakinsona(?), który z trudem wykonywał ruchy. Natomiast po przyjęciu MDMA był w stanie płynnie się poruszać, a nawet skakać i wykonywać ćwiczenia lekkoatletyczne. Coś niesamowitego.

Lecz zażywanie tego środka zbyt często może prowadzić do problemów zdrowotnych, co było też wyraźnie powiedziane w dokumencie o którym mowa powyżej.

A co do przypadku forumowicza, który założył ten temat, to chyba sam musi podjąć świadomą decyzję.

Jeśli chodzi o ibogainę, o której wspomniałeś to jest to substancja też bliżej nie poznana. Przykłady potwierdzają, ze skuteczna, ale czy aby na pewno w 100% bezpieczna? Czy nie wywołuje skutków ubocznych?

Być może kiedyś trafi jako środek terapeutyczny do ośrodków leczenia uzależnień. Zanim jednak tak się stanie, jak w przypadku każdej substancji wprowadzanej na rynek farmaceutyczny muszą być przeprowadzone badania kliniczne, laboratoryjne itd.
  • 1530 / 9 / 0
Raczej nie zostanie wprowadzona, bo ciężko na tym zarobić o czym jest powyżej. Jeżeli środków antydepresyjnych używa się źle to także zaszkodzą, a zmieszanie ssri i imao może zabić.
  • 608 / 9 / 0
Wiadomo, że co za dużo to nie zdrowo :-) IMHO max raz na dwa tygodnie z pełnym zestawem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i całej reszty, najlepiej nie częściej niż raz na miesiąc. Wtedy szanse na jakiekolwiek skutki uboczne i neurotoksyczność są prawie zerowe.

Z przykładów z życia: kolega z ciężką fobią społeczną, niemożliwy do zrozumienia bez dekodera (czyt. min rok znajomości). Po zdropsowaniu (raczej rekreacyjnym) przez ok miesiąc wysławiał się płynnie, nie miał problemów z rozmową z mniej znanymi ludźmi. MDMA ma MOC :-D

Z ibogainą historia jest prawie taka sama, leżą gdzieś na forum artykuły o tym dlaczego USA weszło do Afganistanu i jak wyglądały wtedy zbiory maku i produkcja heroiny. Nikt nie podcina gałęzi, na której siedzi
  • 883 / 10 / 0
Zgadzam się. MDMA jest zbyt skuteczne żeby koncerny farmaceutyczne miały się na nie zgodzić. Sprzedaż depresantów mogłaby zajebiście spaść... Niedobrze. :P

Uważam, że opinie o cudowności MDMA i psychodelików nie są przesadzone. Mi bardzo pomogły, w zasadzie w ilości 3 razy z MDMA i około 7 razy z psychodelikami. Z zamkniętego smutnego, poschemaconego człowieka bez nadziei na przyszłość zmieniłem się w szcześliwego, otwartego optymistę korzystającego z życia jak może i dobrymi widokami na przyszłość. Trochę schematów zostało, ale radzę sobie z nimi.
Ostatnio zmieniony 24 sierpnia 2011 przez Elwis, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 543 / 1 / 0
@0202122 obejrzyj sobie "ecstasy rising" wrzucone na youtube przez gluciorro. Zresztą identyczna sytuacja jest z marihuaną.
1-2-fuck off, drop out, never trust a fucking hippie
And for that matter don't trust anyone.
Quit school, don't work, livin' out the music de punk.
If I could do it so could anyone.
  • 827 / 3 / 0
@0202122: Ty naprawdę wierzysz, że w świecie rządzonym przez pieniądz, czyjekolwiek szczęście, zdrowie się liczy?! Rozejrzyj się: kasa i tylko kasa.

@elvisso77: Nie próbowałem terapii za pomocą MDMA ale najogólniej i najkrócej jak potrafię, kontakty z psychodelikami na nowo nauczyły mnie żyć i cieszyć się z życia. Ukazały mi lepszy, prawdziwy świat, pozbawiony złych utartych schematów. Nowe prawdziwe spojrzenie na rzeczywistość. Sesję z MDMA przeprowadziłbym z bliską Ci osobą, co jednak nie jest konieczne to zależy to głównie od tego na ile czujesz się na siłach by zrobić to sam. Oczywistą rzeczą, jest to, że potrzebujesz odpowiedniej bazy do tripa. Jako terapia, to coś więcej niż zwykły S&S i mam tu na myśli, to co pisał Zieleń oraz John Stuart Mill – koniecznie przejrzyj wątek terapia-psychodeliczna, pomocne mogą być książki Grofa.
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2011 przez emerx, łącznie zmieniany 1 raz.
Miej dystans
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.