Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
co o tym sądzicie?
co za idiotyczny pomysł!!!
6
33%
pomysł wart przemyślenia, jestem za
12
67%
nic mnie to nie obchodzi, i tak nie używam salvii
0

Liczba głosów: 18

ODPOWIEDZ
  • 762 / 6 / 0
co sądzicie o pomyśle by po zrobieniu np ekstraktu (choć niekoniecznie jego) i zrobieniu z niego ciastek wg. przepisu: http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/3225 :).
może dałoby się wtedy ominąć problem niewchłaniania się salvinorinu w układzie pokarmowym.
peace
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2006 przez GrupaOlewającaWładzę, łącznie zmieniany 2 razy.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 144 / 8 / 0
thc sie da to i moze salvinorin a ? trzeba sprobowac, jaka dawka? jaki bedzie czas dzialania? :) trzeba sprobowac i tyle :)
Uwaga! Użytkownik zielonypanowinietywbialyszal nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
co do ilości to pewnie na początek jak przy paleniu, potem ewentualnie zwiększać (minimalizacja ryzyka). no i oczywiście nie dodajcie czasem haszu jak w przepisie :-p
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 144 / 8 / 0
ktos bedzie musial po prostu sprobowac
Ostatnio zmieniony 09 lutego 2006 przez zielonypanowinietywbialyszal, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik zielonypanowinietywbialyszal nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
czemu nie ty :-) ? ja póki co nie mam zabardzo dostępu do salvii :'(
  • 291 / 43 / 0
Nieprzeczytany post autor: Nof »
Moim zdaniem pomysł bez sensu. Niby dlaczego cokolwiek w tym przepisie miało by sprawić że salvinorin stanie się aktywny per os? Lepiej taki ekstrakt potrzymać pod językiem, jedząc jedynie tracimy salvie.
Uwaga! Użytkownik Nof nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 144 / 8 / 0
jaki jest mechanizm aktywacji THC, jaki to typ substancji? w porownaniu do salvinorinu a

czy ja wiem :) moge sprobowac, ale juz teraz mi sie wydaje ze dawka bedzie musiala byc duuuzo wieksza, i nie bedzie to oplacalne :) no chyba ze trip bedzie duzo dluzszy :)

no, to jutro moze sie skusze, 1-2g wystarczy? ja mysle ze nie, a wy?

myslicie ze nikt sie o takie cos nie pokusil do tej pory?
  • 291 / 43 / 0
Zdarzyło mi się żuć susz liści salvii w ilości około 1 - 2 gram. Działanie jest subtelniejsze, mniej przytłaczające, przyjemniejsze. Trwa dłużej, bo łącznie około godziny, przy czym pierwsze 30 minut jest zdecydowanie intensywniejsze a reszta to delikatny 'afterglow'. Daje możliwość dokładniejszego 'zbadania' salviowego świata. Wyżuj te swoje liście, spal je, waporyzuj, nawet przyjmij doodbytniczo w roztworze z odrobiną alkoholu, cokolwiek tylko nie połkaj bo zwyczajnie zmarnujesz.
Uwaga! Użytkownik Nof nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 144 / 8 / 0
a dlaczego thc ta metoda da sie aktywowac a salvinorinu a nie? od czego to zalezy?
  • 291 / 43 / 0
zielonypanowinietywbialyszal pisze:
a dlaczego thc ta metoda da sie aktywowac a salvinorinu a nie? od czego to zalezy?
W sumie to ta metoda nie do końca 'aktywuje' tetrahydrokanabinol, co przyśpiesza i ułatwia jego wchłanianie. Jeśli zjesz pokruszoną drobno kostke haszyszu to też poczujesz jego efekty, tyle że poczekasz na nie nieco dłużej niż przy paleniu. Tłuszcz rozpuszcza kannabinole, dzięki czemu ten może być szybciej wchłonięty przez ukłąd trawienny. Co do pytanie to proste, zależy to od budowy chemicznej salvinorinu. Salvia nie ma jako tako zbyt wiele wspólnego z cannabis, a salvinorin z cannabinolami, więcnie wiem skąd to doszukiwanie się analogii między tymi dwoma. Może ktoś wie dlaczego salvinorin nie jest wchłaniany przy podaniu doustnym?
Ta informacja mogła by być pnktem wyjściowym dla dyskusji, lecz bez niej nie możemy zrobić praktycznie nic. Pozostaje próbowanie doustne salvii wraz z różnymi farmaceutykami i środkami chemicznymi przypuszaczalnie mogącymi pomóc z wchłanianiem co jest jednak pomysłem czasochłonnym, neibezpiecznym i niewydajnym w realizacji. Domyślam się że problem tkwi w tym że jakiś enzym (czy cośinnego) blokuje salvinorin przed dostaniem się do krwiobiegu i mózgu. Podobnie jest przy DMT, w przypadku którego używa się do aktywowania inhibitorów (blokerów) monoaminooksydazy (MAOi). Jednak tu też niewiele jest analogii między substancjami i niekoniecznie to że MAOi działa znaczy w naszej sprawie cokolwiek. Samo przyjmowanie tych blokerów może być niebezpieczne, a przykład ten jest jedynie przykładem na to jak trudne moż być poszukiwanie odpowiedniego środka wspomagającego.
ODPOWIEDZ
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.