Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) – metody podania, opisy działania, przepisy kulinarne
Więcej informacji: Gałka muszkatołowa w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 576 / 11 / 0
Ekstrakcja mirystycyny(napisałem sam więc nie wiem czy nie popełniłem błędów):Najlepiej wyjdzie chyba ekstrakcja benzyną ekstrakcyjną, bądź zwykłym alkoholem.Przy tym pierwszym należy sprawdzić czy benzyna jest czysta, jak po odparowaniu będzie osad to jest bezużyteczna.W tym drugim z kolei nie wiem ile będzie trwać ekstrakcja i ilu procentowego użyć no i mirystycyna średnio rozpuszcza się w etanolu.Jak już jesteśmy pewni że wszystko się wyekstrahowało wsadzić do zamrażalnika by trimyrystyna się wytrąciła(zajmie to tak z 2h góra).Jest to tłuszcz który powoduje niealkoholowe stłuszczenie wątroby i sprawia większość nieprzyjemności w fazie gałkowej(strach i to że czujesz się jak chory) więc pozbycie się go jest raczej dobrym pomysłem :-D .Przelewamy powstałego "gluta" przez jakieś sitko (można znów zamrozić i przelać bo pewnie coś zostanie w roztworze po przelaniu) i odparowujemy.Zostanie lekko żółty olej który zawiera w sobie wszystkie lekkie związki w gałce.To z tą destylacją terpenów w piekarniku to dobry pomysł, nie wpadłem na to ;-) ale temperatura powinna mieć 160'C.mirystycyna wrze w temperaturze 276'C więc wyparuje jej minimalna ilość.Co do użycia to palenie tego nic nie daje, a skoro waporyzacja też to nie da się tego inhalować.Pozostaje wchłonięcie przez błony śluzowe jamy ustnej bądź połknięcie w kapsułce.To pierwsze równa się znieczuleniu jamy ustnej i poczuciu skoncentrowanego smaku gałki choć nie powoduje on odruchu wymiotnego i nie jest taki paskudny jak sama gała.mirystycyna zdaje się niszczyć w żołądku więc trzeba wpakować to w kapsułki a potem powlec to tą żywicą z jakiej robi się kapsułki np. lecytyny.A więc trzeba zrobić tak: mieszamy olejek z lecytyną w stosunku 2:3(lecytyna zwiększa rozpuszczalność lipidów w wodzie), wylać wszystko z kapsułki, rozpuścić ją podgrzewając, zatopić do góry dołem kapsułkę z olejkiem i lecytyną (tam gdzie jest to otwarcie w dół) utrzymać to w tej pozycji, czekając aż zastygnie zrobić to samo z drugiej strony i na końcu powlec całą.Po zastygnięciu jest gotowa do spożycia :diabolic: .
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1033 / 7 / 0
Tylko uświadom to sobie! :finger:
Jak z dawkowaniem?
  • 608 / 9 / 0
ciężko powiedzieć. z tego wątku wynika, że 1-3ml powinno być dobrą dawką. jest też wspomniane dwukrotne wzmocnienie efektów białkiem ^_^ tu jest też trochę dodatkowych informacji
  • 576 / 11 / 0
Mirysytcyny w olejku może być od 4% do 10% więc dawkowanie trzeba by zmniejszyć ok. 15krotnie, nie wliczając elemicyny i innych psychoaktywnych komponentów olejku, w linkach które gdzieś wcześniej podałem dawkowanie było od 1ml do 5ml, tam jest akurat wspomniane zwiększanie efektów za pomocą czarnego pieprzu, kurkumy i grejpfruta.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1259 / 11 / 0
  • 3490 / 56 / 0
Konserwa ojebała kiedyś na raz pół buteleczki, nic, lipa z miodem.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 2878 / 21 / 0
Bym kogoś spotkał na ulicy z tym 'aromatem', to skierowałbym się osobiście do roSSmana i mu spryskał twarz aksem.

Swoją drogą, dlaczego to nie działa? W sensie nie ma w sobie mirystycyny.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2011 przez idontknow, łącznie zmieniany 1 raz.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 576 / 11 / 0
Trzeba kupić taki za 15-25zł ten tutaj za 6zł to podróba :-( .
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2011 przez howlman, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 2878 / 21 / 0
To skąd biorą zapach gałki (bardzo specyficzny aromat), jeśli nie z gałki? Czy taka podróba, że nawet gałą nie jedzie? :p
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 3490 / 56 / 0
Jedzie mocno.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.