Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 55-60 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam.Dziś byłem na komędzie i zostałem oskarżony o sprzedaż marihuany dla nieletniej w celu wzbogacenia się.Oczywiście do niczego się nie przyznałem,składałem wyjaśnienia .Zostało przeszukane mi mieszkanie w którym nic nie znaleziono.Sprawa trafiła do sądu rodzinnego jako że w czasie popełnienia przestępstwa miałem 16 lat a teraz mam 17.Więc mam takie pytanie czy z samych zeznań mogą mi coś udowodnić i co mi grozi.Elo :gun:
  • 4 / / 0
Nie, skoro nie mają dowodów, to pozostają same zeznania. Pytanie, czy ktoś mógł coś zeznać, ale na samych zeznaniach nic Ci nie powinni zrobić. W końcu każdy brak dowodów jest rozpatrywany przez sąd na korzyść oskarżonego ;)
  • 1 / / 0
W polskim prawie istnieje "domniemanie niewinności" http://pl.wikipedia.org/wiki/Domniemani ... no%C5%9Bci. Paroma słowami: Oni muszą udowodnić Tobie winę, przed zapadnięciem wyroku, jak i w trakcie trwania procesu jesteś niewinny.
Same zeznania okażą się niewystarczające, w końcu nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której ktoś spiskuje przeciwko komuś i obciąża go zeznaniami, nie popierając ich dowodami ;). Okaż przed sądem hardą postawę, wpłać głupie 50 zł na rzecz sądu przed rozprawą, itp. Takie drobnostki działają na Twoją korzyść.

Jest jeszcze sprawa, czy w postępowaniu osoba składająca zeznania nie znajdzie kolejnego świadka. Dużo to nie zmienia, ale wyraźnie narusza Twoją pozycję i umacnia zeznania w oczach Sądu.

Bądź dobrej myśli dilerku ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.

CBŚP z Łodzi zlikwidowało dwa laboratoria syntetycznych narkotyków

Zgarnęli klofedron o wartości ponad 25 mln PLN.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.