Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 55-60 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam.Dziś byłem na komędzie i zostałem oskarżony o sprzedaż marihuany dla nieletniej w celu wzbogacenia się.Oczywiście do niczego się nie przyznałem,składałem wyjaśnienia .Zostało przeszukane mi mieszkanie w którym nic nie znaleziono.Sprawa trafiła do sądu rodzinnego jako że w czasie popełnienia przestępstwa miałem 16 lat a teraz mam 17.Więc mam takie pytanie czy z samych zeznań mogą mi coś udowodnić i co mi grozi.Elo :gun:
  • 4 / / 0
Nie, skoro nie mają dowodów, to pozostają same zeznania. Pytanie, czy ktoś mógł coś zeznać, ale na samych zeznaniach nic Ci nie powinni zrobić. W końcu każdy brak dowodów jest rozpatrywany przez sąd na korzyść oskarżonego ;)
  • 1 / / 0
W polskim prawie istnieje "domniemanie niewinności" http://pl.wikipedia.org/wiki/Domniemani ... no%C5%9Bci. Paroma słowami: Oni muszą udowodnić Tobie winę, przed zapadnięciem wyroku, jak i w trakcie trwania procesu jesteś niewinny.
Same zeznania okażą się niewystarczające, w końcu nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której ktoś spiskuje przeciwko komuś i obciąża go zeznaniami, nie popierając ich dowodami ;). Okaż przed sądem hardą postawę, wpłać głupie 50 zł na rzecz sądu przed rozprawą, itp. Takie drobnostki działają na Twoją korzyść.

Jest jeszcze sprawa, czy w postępowaniu osoba składająca zeznania nie znajdzie kolejnego świadka. Dużo to nie zmienia, ale wyraźnie narusza Twoją pozycję i umacnia zeznania w oczach Sądu.

Bądź dobrej myśli dilerku ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.

Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.