Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 640 / 7 / 0
Podobno w czekoladzie sa substancje psychoaktywne,w sladowych ilosciach co prawda ale ponoć jednak.
Stąd też moje pytanie:Jakie to są substancje i czy zostały już jakoś sklasyfikowane. 8-(
  • 3127 / 27 / 0
Fenyloetyloamina, teobromina.
High, how are you?
  • 640 / 7 / 0
To oznacza ze da sie czekolada w jakis sposob nakrecic.Fajnie.
  • 3127 / 27 / 0
W podobnym stopniu, jak słuchaniem muzyki ;)
High, how are you?
  • 2129 / 31 / 0
chusajn pisze:
Fenyloetyloamina, teobromina.
Magnez zawarty w czekoladzie też wpływa na nastrój.
Tak, wiem, że to nie substancja psychoaktywna (to jakby jakiś chÓjek chciał mnie "oświecić") :-)
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 3127 / 27 / 0
Podniesienie poziomu cukru we krwi też, hehe.
High, how are you?
  • 3309 / 22 / 0
Ano, fajny sposób na ratowanie "odpadniętych". Szczególnie jak spadnie cukier po trawie lub po kodzie (to nie wiem czy tylko ja mam czy ogólnie, no ale bez jakiegoś batonika/czekolady przy sobie nie ćpam).
sqrt(666)
  • 616 / 4 / 0
Najlepsze jest siekierzaste kakao - teobromina dosłownie cieknie uszami.
Uwaga! Użytkownik wendrowycz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 31 / 0
Czekolada naprawdę działa. Kiedyś rano, będąc spranym po wcześniejszym wieczorze na beta ketonach zjadłem pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki słodkiej czekolady. Po kliku minutach poczułem wyraźną, a zarazem subtelną poprawę nastroju.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 385 / 5 / 0
Też to zauwarzyłem, ale nie ma to nic wspólnego z Fenyloetyloaminami. Bardziej z teobrominą, ponieważ obniża ciśnienie.
Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn :D
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.