Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 3129 / 26 / 0
Naprawdę radzę przerobić Obszary Nieświadomości. Są tam opisy przypadków, gdzie pierwsza sesja rozłożyła pacjenta na łopatki, a został uleczony dopiero po n-tej sesji. I to pod nadzorem najlepszych specjalistów w tej dziedzinie.
High, how are you?
  • 1456 / 19 / 0
chusajn pisze:
Naprawdę radzę przerobić Obszary Nieświadomości. Są tam opisy przypadków, gdzie pierwsza sesja rozłożyła pacjenta na łopatki, a został uleczony dopiero po n-tej sesji. I to pod nadzorem najlepszych specjalistów w tej dziedzinie.
Masz może e-booka? Cienko z kasa ostatnio %-D
Uwaga! Użytkownik kfs nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 968 / 96 / 0
Co zrobić kiedy sie zawiesisz? Mijają już dwa lata a stan nie schodzi, psychotropy nie działają,nikt nie załatwi ci kwasu bo wszyscy wiedzą że ci odjebało?
  • 3129 / 26 / 0
KeFaS pisze:
chusajn pisze:
Masz może e-booka? Cienko z kasa ostatnio %-D
Mam książkę kupioną na allegro, niestety za sporą sumę, ale zdecydowanie było warto. Co jakiś czas pojawiają się na allegro.

@sem - a co za problem kupić jakąś tryptaminę?
High, how are you?
  • 968 / 96 / 0
No to nie problem. Tylko czy jest jakakolwiek pewnośc że nie będzie jeszcze gorzej?
  • 3129 / 26 / 0
Nie jestem psychodelicznym terapeutą ;) Ale znalazłem kilka raportów o tragicznym zakończeniu próby samoleczenia takimi metodami, tzn samobójstwa podczas tripów lub tuż po. Osobiście w Twojej sytuacji nie zbliżałbym się do psychodelików, ale ja to ja.
High, how are you?
  • 968 / 96 / 0
Chodzi o to czy można w jakis sposób za pomocą tych srodków opanować proces zwany schizofrenią w sensie lepszego funkcjonowania społecznego?
  • 608 / 9 / 0
sem pisze:
Co zrobić kiedy sie zawiesisz?
http://integra.xtr.pl/wsparcie-po-bad-trip
  • 3490 / 55 / 0
sem pisze:
Chodzi o to czy można w jakis sposób za pomocą tych srodków opanować proces zwany schizofrenią w sensie lepszego funkcjonowania społecznego?
Można ale to nie znaczy, że akurat w Twoim przypadku się uda. Lepie nie próbuj sam, ogarnij towarzysza, który ma dobrze ogarniętą ludzką psychikę, rozwój duchowy i takie tam.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 5 / / 0
Również przeczytałem "Obszary Nieświadomości" Grofa (biblioteka UAM Poznań jeśli ktoś ma dostęp).

Jest tam masa przypadków terapii pacjentów za pomocą LSD. Pacjentów w pełni tego słowa znaczeniu, chyba każdy z opisanych w książce miał jakieś traumatyczne przeżycia w przeszłości. Grof pomagał więc im w rozumieniu jak te przeżycia wpłynęły na ich postrzeganie świata (kilka sesji), w uporaniu się z nimi i w końcu w rozpoczęciu życia wolnego od ich skryptów (posługując się językiem E. Berne'a, przy okazji polecajam jego "Dzień dobry... i co dalej").

Stanislav Grof analizował też wspólnie ze swoimi pacjentami obrazki, które ci malowali czy rysowali podczas sesji (do czego zachęcał). Myślę, że warto tu znać archetypy C.G.Junga.

Niestety w książce mało jest informacji o programowaniu umysłu zgodnie ze swoją wolą. Więcej jest (oprócz informacji o działaniu LSD i opisu jego faz) właśnie o odkrywaniu i konfrontowaniu się z własną nieświadomością i przeszłością.

W pamięci (podam jako ciekawostka) zapadł mi przypadek pacjenta Grofa, który podczas tripu przypomniał sobie jak będąc niemowlakiem lizała go po twarzy krowa. Grof odszukał potem rodziców pacjenta, którzy z niedowierzaniem potwierdzili tę historię. :)

Co do samej terapii psychodelicznej (mam zerowe doświadczenie, czytałem tylko książki na ten temat) myślę, że ważne jest, oprócz wcześniejszego obmyślenia tripu i jego celu, obecność trzeźwego przyjaciela, obeznanego w temacie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.