Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 104 / / 0
Polecam Montezuma, jeśli amcie extrakt z Mo spróbujcie tego mixa ;-)
Samo kakao przepyszne-aromatyczne, mocne i rozgrzewające. Trochę ciężko się w mleku rozpuszcza (co jest dla mnie zaletą niż wadą bowiem nie widać tu dodatkowego procesu chem. czy zbędnych ulepszaczy)
  • 909 / 20 / 0
Dlatego ja najpierw rozpuszczam w odrobinie wody, a potem mieszam z mlekiem.
Kakao jest pyszne, ale chciałabym znaleźć dla niego jakiś inny niż mleko płyn.
Lubię kakao.
  • 116 / / 0
Może mleko... sojowe? Albo jakiekolwiek inne pochodzenia roślinnego (ryżowe, migdałowe...). Jakby cena była problemem, to można zrobić samemu i wyjdzie taniej niż krowie. Z dodatkiem kakao smak samego mleka i tak straci na znaczeniu.
  • 1033 / 7 / 0
Nieprawda. Widać, że nigdy nie piłeś kakao (tak się to odmienia?) na mleku prosto od krowy. PRZE-JE-BANE

//edit:
poprawka
Dzięki, pindyjski!
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2011 przez Masterfilter, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1387 / 5 / 0
Nie odmienia wcale.

Nom. kakao
Gen. kakao
Dat. kakao
Acc. kakao
Abl. kakao
Voc. kakao
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 116 / / 0
Masterfilter pisze:
Nieprawda. Widać, że nigdy nie piłeś kakao (tak się to odmienia?) na mleku prosto od krowy. PRZE-JE-BANE

//edit:
poprawka
Dzięki, pindyjski!
Miałem na myśli smak ewentualnego mleka roślinnego, którego posmak (szczególnie w przypadku soi) nie każdemu przypada do gustu. Zmieszane z kakao smakowałoby o wiele lepiej, o to mi chodziło. A swoją drogą, to fakt, że na świeżym, niepasteryzowanym mleku to kakao nie piłem. Takie mleko to w ogóle inna bajka niż to, co dostajemy w sklepach, niestety.
  • 1387 / 5 / 0
kakao na mleku >>>> kakao na mleku sojowym

IMHO
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 116 / / 0
Nie wiem, nie wiem, lata temu piłem ostatnio kakao na mleku.. Za to przed chwileczką zmiksowałem banana, ciepłe mleko sojowe i 4 łyżeczki kakao. Efekt bąbowy, ale ja tam jestem przyzwyczajony do takich smaków. Niemniej z normalnym mlekiem pewnie też byłoby pyszne, polecam.

e: O, cynamon, tego mi brakowało! :D
Ostatnio zmieniony 06 lutego 2011 przez prez, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1387 / 5 / 0
Warto też kakao posłodzić miodem i dodać trochę cynamonu. Chociaż miód jak dla mnie mocno wyczuwalny był tylko za pierwszym razem. I jeszcze muszę się przyznać, że nie lubię mocnego kakao :/ :P
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 94 / / 0
Moze przypadek ale....

Często pije kawe i róznie klepie..czasem tylko rozdraznia czasem fajna:)
Wczoraj wpilem najpierw kakałko z 4 łyżek i potem kawe..i normlnie jakoś super inaczej:) Musze potestować czy to przypadek czy cos współdziała
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.

Prokurator częstował ciastkami z marihuaną. Zapadł wyrok

Przed Sądem Rejonowym w Lublinie zakończył się proces Bartosza F., prokuratora z Wrocławia oskarżonego o podanie kobiecie środka odurzającego w postaci ciastek z THC. Sąd uznał go za winnego i orzekł wobec niego grzywnę oraz pięcioletni zakaz zajmowania stanowiska prokuratora.

Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.