Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 228 / 1 / 0
@Qpa w 100% się z Tobą nie zgodzę!
Nie interesuje mnie czy zbierają suche listki czy wygrzebują je z ziemi, zawsze Szałwia na mnie działała ale miałem parę razy sytuację podczas której moi znajomi nie odczuli działania, kiedy ja w tym momencie byłem poza orbitą trzeźwości. Możesz jakoś to wytłumaczyć?
Zapewniam Cię, że każdy umiał palić więc raczej nie w tym tkwi sedno sprawy.
  • 6 / / 0
Chyba nie mogę się zgodzić z tym, że tak wiele zależy od umiejętnosci palenia. Ja na przykład dopiero co zaczęłam swoją przygodę z salvią, a nigdy wczesniej nie paliłam niczego innego (nawet zwykłego papierosa), więc kompletnie nie miałam żadnej ''techniki''. A mimo to miałam efekty od samego początku. Za pierwszym razem po około trzech buchach ekstraktu x10 (a z moimi umiejętnosciami to raczej mały procent tego dymu trafił do moich płuc), a za drugim razem już po jednym buchu, i to takim nie do końca udanym, bo zakrztusiłam się i zaczęłam kaszleć (chciałam poprawić jeszcze jednym buchem, ale już nie zdążyłam, bo odleciałam ;-) ).

Za to mój facet, wieloletni palacz papierosów i okazjonalnie innych rzeczy, spróbował szałwii i nie odczuł zupełnie nic (poza obrzydzeniem, że to tak ''wstrętnie smakuje'').

Myslę więc, że chodzi raczej o podatnosc danej osoby, a nie o umiejętnosc palenia. Być może też o czułosc receptorów. Dodam jeszcze, że przed każdym paleniem żułam przez jakis czas trochę suszu (ale naprawdę minimalne ilosci- 1 listek), być może to pomogło mi bardziej pobudzić receptory.
  • 641 / 16 / 0
Dobra w końcu dorwałem zapalniczkę żarową, idą święta więc trzeba spróbować sobie szałwii, w końcu nawet ojciec Grzegorz, Pio i paru innych ojców poleca szałwię (co prawda w postaci herbatki i nie tą ale to szczegół nieistotny). Ciekawe czy kapryśna szałwia, którą za legalności jej próbowałem palić zarówno w postaci ekstraktu jak i suszu (i nigdy nie działała) zadziała w duecie z żarową zapalnicą? Co wy na to?

p.s. szkoda że małpki wiejskie z cyrku zabroniły szałwie jako dzieło szatana do ukamieniowania, nawet jeśli nie działa to i tak szkoda, na całym świecie chyba jest legalna, ale my w Polsce przerabiamy średniowiecze od nowa.
  • 490 / 3 / 0
Gdyby było legalne na całym świecie to by DEA nie zaczęło porządnej wojny boską szałwią, a raczej osobami którzy Ją uprawiają i sprzedają.
"I hear Thunder
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."

The Prodigy - Thunder

Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.