Każdemu zależy przede wszystkim na losie własnej dupy.
A gdyby tak postarać się jakoś wznieść ponad naturę człowieka ?
A gdyby tak postarać się jakoś wznieść ponad naturę człowieka ?
x = x
Oczywiscie to tylko moja opinia, kazdy moze to widziec inaczej.
Robiac to w gruncie rzeczy tak naprawde zaspokajamy wlasnego ego, czujemy sie dzieki temu lepiej, a to, ze komus pomozemy jest tylko tego 'skutkiem ubocznym', ze tak to nazwe.
Zgadzam się z DamnFrequency. Człowiek wszystko co robi, robi bezpośrednio, bądź pośrednio dla siebie lub dla 'przetrwania gatunku'.
Moralność ludzka ma uchronić człowieka od cierpienia. Pomagasz babci, bo jakbyś nie pomógł, chujowo byś się czuł.
Wybierasz chujowe samopoczucie niosąc pomoc babci, bo nie pomagając czuł byś się o wiele gorzej.
Wydaje mi się, że ma to jakiś ewolucyjny sens. Moralność zmusza nas do pomocy, co z kolei ułatwia rozwój człowiekowi i zwieksza szanse na przetrwania.
Uwaga, jestem skrajnie rozkojarzony, więc mogę pisać głupoty.
///edit
zachęcam do przejrzenia forum ateista.pl
Można całkiem ciekawe rzeczy wygrzebać. ^^
Mi się jednak wydaje, że ten egoizm to więcej niż szeroko pojęte wychowanie, socjalizacja. To raczej zwierzęce instynty, które w nas siedzą.
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych
14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces
Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.