Zablokowany
  • 1295 / 232 / 0
kret ludojad pisze:
Można jeszcze zapytać czy podczas pisania tripraportu było się pod wpływem jakiejś substancji (nawet Witkacy tak robił).
Ooooo, właśnie. Bo ludziom się wydaje, że tripraport to muszą być konkrety typu: "wchuj bodyload, a mordę to mi tak wykrzywiało, że ja pierdolę, a na ścianie zrobiły się takie wzorki". Formuła tripraportu powinna dopuszczać też tekst pisany pod wpływem, czy zrodzony bezpośrednio dzięki pobudzonej przez narkotyk fantazji (wiecie, mówię o tych opowieściach co się pojawiają same z siebie w głowie, najwyraźniej na zejściu fazy. Nie wiem, czy inni się zgodzą...
  • 6 / / 0
Chociaż nie mam uprawnień do pisania w neurogroove to bardzo często je czytam i z miłą chęcią zobaczył bym odświeżoną wersję. Bardzo podoba mi się pomysł z oddzielnym klimatem dla różnych substancji coś jak krainy na stronie smartszopu tylko nie we flashu (no chyba że ktoś jest na tyle dobry żeby zrobić coś konkretnego). System oceniania TR też byłby dobry ale musiałby być dostępny tylko dla użytkowników mających dostęp do pisania raportów żeby oceny były wiarygodne. Ktoś tu pisał o filtrze ortografii co jest bardzo złym pomysłem ponieważ wiele substancji/określeń nie przeszło by przez ten filtr chyba że ktoś napisał by oddzielny słownik. Chociaż co miasto to inne określenia więc raczej trudno było by to zrobić. Dobrze by było znaleźć kogoś kto zna się b. dobrze na flashu albo html 5 wtedy można by zrobić naprawdę konkretne rzeczy.
  • 15 / 1 / 0
popieram pomysł oddzielnych wizualizacji dla każdej substancji,
mogę się założyć, ze jest tu masa ludzi, którzy chętnie by zrobili świetne grafiki :)
  • 2814 / 14 / 0
Cymess pisze:
tylko nie we flashu (no chyba że ktoś jest na tyle dobry żeby zrobić coś konkretnego).
W mojej ocenie Flash to jest złe rozwiązanie przy tego typu projektach. Nie jest on otwarty. W niektórych środowiskach uruchamianie go nie jest możliwe. Informacja powinna być łatwo dostępna. Jeśli jest możliwe wykonanie tego bez flasha,a jest moim zdaniem nie powinno się z niego korzystać.
"Krainy" nie wymagają flasha. Odpowiednio napisane oprogramowanie i można dynamicznie podstawiać różne szablony stylów w zależności od podstrony.
Cymess pisze:
Ktoś tu pisał o filtrze ortografii co jest bardzo złym pomysłem ponieważ wiele substancji/określeń nie przeszło by przez ten filtr chyba że ktoś napisał by oddzielny słownik.
Albo taki filtr mógłby być tylko wskazówką, a i tak warunkowo dopuszczane były by luźne określenia.
[quote="Dobrze by było znaleźć kogoś kto zna się b. dobrze na flashu albo html 5 wtedy można by zrobić naprawdę konkretne rzeczy.[/quote]
HTML5 jest nowo wchodzącym standardem. Aby wykonać coś funkcjonalnego obecnie nie jest konieczne wykorzystanie HTML5.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 543 / 1 / 0
Nie bójcie żaby, żadnego flasha, silverlighta, javy, czy innego shitu nie będzie. Co do HTML5 - tak jak mówił PCP, standard jest jeszcze niedojrzały, a robić pińcet wersji dla każdej przeglądarki to mi się nie uśmiecha. No i co chcielibyście uzyskać za pomocą tego flasha, czy html5? Efekciarstwo :huh: ?
1-2-fuck off, drop out, never trust a fucking hippie
And for that matter don't trust anyone.
Quit school, don't work, livin' out the music de punk.
If I could do it so could anyone.
  • 6 / / 0
No i co chcielibyście uzyskać za pomocą tego flasha, czy html5? Efekciarstwo ?
Tak. Jeżeli TR mają być profesjonalne to czemu wykonanie strony już nie ? Różnego rodzaju animacje są już prawie wszędzie, są miłe dla oka a jeżeli nie są one wkurzającymi i grającymi reklamami to na pewno przyjemnie się z tego korzysta.
Nie jest on otwarty. W niektórych środowiskach uruchamianie go nie jest możliwe. Informacja powinna być łatwo dostępna.
Gdzie nie jest obsługiwany ? Jedynie chyba na różnego rodzaju telefonach/ipodach/tabletach ale czy nikt nie pomyślał tu o zrobieniu oddzielnej wersji strony dla takich właśnie urządzeń ? Przecież internet w telefonie staje się coraz bardziej popularny a dużo ludzi pisze TR podczas tripa. Specjalna wersja dla urządzeń mobilnych znacznie ułatwiła by i zachęciła do używania NG w "terenie". Nawet jeśli ktoś chciałby sobie poczytać raporty podczas jazdy pociągiem to na pewno dużo przyjemniej robiło by mu się to z interfejsem dostosowanym do małych ekranów bez ciągłego przybliżania/oddalania. Sam często korzystam z NG w autobusie i jest to wygodne na iPhonie który zaskakuje płynnością działania ale użytkownicy starszych telefonów z ekranami o małej rozdzielczości mogę mieć z tym problem.
  • 3 / / 0
Skoro wspomniana została możliwość załączania zdjęć, można by wydzielić miejsce dla malunków stworzonych pod wpływem, bardzo mile widziane, przynajmniej przeze mnie.
  • 2814 / 14 / 0
Cymess pisze:
Jeżeli TR mają być profesjonalne to czemu wykonanie strony już nie ?
Forum nie zawiera flasha. Wygląda tragicznie?
Cymess pisze:
Różnego rodzaju animacje są już prawie wszędzie, są miłe dla oka
Odciągają uwagę, dekoncentrują...
Cymess pisze:
a jeżeli nie są one wkurzającymi i grającymi reklamami to na pewno przyjemnie się z tego korzysta.
Komu przyjemnie temu przyjemnie.
Cymess pisze:
Gdzie nie jest obsługiwany ?
Hmm...Biblioteki? Komputery publiczne? Wolniejsze komputery (o co nie trudno u osób z problemami finansowymi wywołanymi przez swoje uzależnienie).
Flash nie jest lubianą technologią. Na linuksie zdarza się,że miewa problemy. Na Windowsie przez zawieszanie przeglądarki zacząłem korzystać z Noflasha, bo tak potrafił na niektórych stronach przywiesić przeglądarkę.
Stwarza problemy z linkowaniem i pobieraniem materiałów(czyt.tworzeniem kopii bezpieczeństwa przez "wolontariuszy",zapisywaniem do czytania później,drukowanie).
Cymess pisze:
Jedynie chyba na różnego rodzaju telefonach/ipodach/tabletach ale czy nikt nie pomyślał tu o zrobieniu oddzielnej wersji strony dla takich właśnie urządzeń ?
A nie wystarczy arkusz styli?
Cymess pisze:
Nawet jeśli ktoś chciałby sobie poczytać raporty podczas jazdy pociągiem to na pewno dużo przyjemniej robiło by mu się to z interfejsem dostosowanym do małych ekranów bez ciągłego przybliżania/oddalania.
Co można przez arkusz styli.
Przygotowanie 2 osobnych wersji Flash i HTML dla telefonów komórkowych wymaga więcej pracy niż wykonanie 2 ładnie wyglądających wersji HTML, bo druga wersja to kwestia tylko dostosowania.
Cymess pisze:
Sam często korzystam z NG w autobusie i jest to wygodne na iPhonie
Jak tam u ciebie na iPhone z flashem? Licho...
Spójrz na http://www.alexa.com/topsites . Widzisz jakąś stronę w Flashu? Ja nie.
Znajdź mi jakiś większy, sensowny serwis wykonany w całości w technologii Flash. Flash nie jest przeznaczony do wykonywania całych witryn w nim.

Flash - nie, nie, nie i jeszcze raz nie.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
Forum nie zawiera flasha. Wygląda tragicznie?
Wygląda bardzo dobrze. Moim zdaniem.
Odciągają uwagę, dekoncentrują...
Chodziło mi o animację w nagłówku. Jeżeli ktoś czytał by TR to raczej nie widział by tego jedynie może na wstępie. Nie przesadzaj.
Hmm...Biblioteki? Komputery publiczne? Wolniejsze komputery (o co nie trudno u osób z problemami finansowymi wywołanymi przez swoje uzależnienie).
Flash nie jest lubianą technologią. Na linuksie zdarza się,że miewa problemy. Na Windowsie przez zawieszanie przeglądarki zacząłem korzystać z Noflasha, bo tak potrafił na niektórych stronach przywiesić przeglądarkę.
Stwarza problemy z linkowaniem i pobieraniem materiałów(czyt.tworzeniem kopii bezpieczeństwa przez "wolontariuszy",zapisywaniem do czytania później,drukowanie).
Nie zrozumieliśmy się dobrze. Nie proponowałem zrobić strony od A do Z we flashu. Interesujący jest dla mnie tylko nagłówek zrobiony w tej technice.
Co można przez arkusz styli.
Przygotowanie 2 osobnych wersji Flash i HTML dla telefonów komórkowych wymaga więcej pracy niż wykonanie 2 ładnie wyglądających wersji HTML, bo druga wersja to kwestia tylko dostosowania.
Wywalasz kod z flashem w nagłówku a potem tak czy tak musisz przerabiać cały kod źródłowy co może okazać się bardziej kłopotliwe niż stworzenie prostej wersji na urządzenia mobline. Nie myślę tu tylko o telefonach z dotykowymi dużymi wyświetlaczami. Tak jak wcześniej powiedziałeś ktoś może nie mieć pieniędzy na drogi komputer, na telefon tak samo.
Jak tam u ciebie na iPhone z flashem?
Bardzo dobrze wszystko śmiga. Tylko trudno gra się w gry. Jest takie coś jak frash.
Zresztą pomijając tą kwestię jeżeli była by oddzielna wersja strony na takie urządzenia była by oczywiście pozbawiona flasha więc nawet ludzie korzystając z iPhone bez jailbreaku mogli by się cieszyć stroną.
Spójrz na http://www.alexa.com/topsites . Widzisz jakąś stronę w Flashu? Ja nie.
3.YouTube - gdyby nie flash... Ale o to nie ma sensu się kłócić.

Nie mam zamiaru się wykłócać o tego flasha bo i tak mało mam do gadania to była jedynie propozycja. Jakkolwiek to zrobicie i tak wierzę że będzie ładnie wyglądać.
  • 22 / / 0
Flash? Html5? Lol. ładne pomysły.

Co do flasha to PCP w sumie wyjasnił, głównym problemem jest to, że trzeba zainstalować dodatkowy soft (flash player) który obsłuży dany sajt. Wiele firm/urzędów etc nie pozwala na instalowanie takich wtyczek. I dobrze.

Co do HTML5 to zaledwie kilka przeglądarek (i to w niewielkim procencie) obsługuje w/w doctype. Z tego co można wyczytać w sieci dopiero w roku 2012 projekt przejdzie w fazę CR a dopiero w ~2022 zostanie ukończony. To, że możemy teraz korzystać z niektórych dobrodziejstw HTML5 nie znaczy, że powinniśmy uderzać weń śmiało.

Wersje mobilne jak najbardziej (szczególnie, że wg przewidywań przyszły rok ma być rewolucyjny w sprzedaży smartphoneów, popyt na nie ma być pierwszy raz większy niż na zwykłe 'komórki'), ale tutaj również PCP wyjaśnił : CSS.
Zablokowany
Newsy
Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe

Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?

Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką

Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.