Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
Adam Selene pisze:Raczej nie, bo salvinorin działa na receptor kappa, którego stymulacja powoduje specyficzne halucynacje i tzw. "dysforię" (co ma sens, ktoś odczuwał jawną przyjemność przy paleniu szałwi tak jak przyjemne są grzyby czy MJ? bo ja nie, co nie oznacza że efekty nie są interesujące), a tych efektów przy opioidach nie ma (są odwrotne).Drug-on pisze: to może przynajmniej ułatwia ona uzależnienie od morfinopodobnych?
Na początku znajomości bariera do przejścia, przełamywanie "pierwszych lodów" - wyzbycie się lęku wynikającego z nagłego ataku dysocjacyjnej paniki. Oswojenie i zmiana dysforii w euforię. Ale mi nie chodzi o przetworzenie Sally do zabawki, czasoumilacza. Zresztą co ja gadał będę - kto wie ten wie ;)
Adam Selene pisze:(...)Oczywiście jest możliwość że ktoś będzie na upartego palił cały czas, codziennie, ale podda sie po kilku razach.(...)
Poza tym, salvinorin A nie jest opioidem. Opioid to substancja wykazująca działanie morfinopodobne, czyli przede wszystkim przeciwbólowe.
Salvinorin A wykazuje silne działanie przeciwbólowe (nie mylić ze znieczuleniem-dysocjacją, bo to co innego) oparte na powinowactwie do receptora kappa. Przynajmniej tak gdzieś wyczytałem.
No i przede wszystkim Szałwia LECZY uzależnienia, a nie uzależnia. Nawet na wiki chyba pisze, że zwalcza efekty odstawienne, sama nie powodując uzależnienia.
Dzisiaj biłem się z myślami - zaćpać tramal czy nie. Wziąłem. Przeważyła świadomość, że życie na trzeźwo mówiąc w uproszczeniu jest do dupy... Tak więc efekty antynarkotykowe jakie daje kontakt z salvią trwają dość krótko, około jednego dnia. Szkoda, że jest nielegalna (podobnie jak ibogaina). Leczenie się z uzależnienia przy jej pomocy napewno jest bardziej efektywne i lepiej znośne.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków
Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.