Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 1387 / 5 / 0
Robiłem jak mówisz. Trząchałem, trząchałem i wychodziły pojedyncze bąble. Może za dużo wody, może za mało materiału - 0,3g na pół szklanki. Suma summarum wypijałem wszystko.

A z pianą po coli jest tak - jak nalewasz ją do szklanki to fakt, wchodzi piana. Jak zalejesz zmielony ADR - piany będzie 2 razy tyle, będzie gęstsza i wolniej opadnie.

Jeszcze raz zaznaczę - to był jednorazowy eksperyment w stylu: "Ooo, znalazłem resztkę ADR. Leży sobie kilka miesięcy i starczy na jeden raz. Wypiję sobie, co ma leżeć bez sensu. Jak piłem z wodą to efekt był po 3 dniach dopiero. Zaleję czymkolwiek. O, cola. Ciekawe co się stanie...?" :D
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 2244 / 25 / 0
Zawsze pozostaje sposób nr 1. Działa.
  • 1387 / 5 / 0
Nie mówię, że nie. Nie trzymam się z uporem maniaka tej coli, to tylko jednorazowy eksperyment, którego wynikami się podzieliłem :P Jak będę zamawiał kiedyś znowu, to będę z wodą trząchał ;)
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2129 / 31 / 0
Albo żuj kawałki korzenia. Maja też tą zaletę, że dłużej zachowują swoje właściwości.
  • 1387 / 5 / 0
Żułem za pierwszym razem. Nie podszedł mi smak. Ale od tego czasu wiele się przewinęło przez moje kubki smakowe, więc nie powinno być już problemów ;)
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 25 / 0
Jeszcze lepiej - poćwicz LD. Wtedy żadne wynalazki nie będą Ci już potrzebne. Może tylko jako pewna forma powrotu do przeszłości, do wspomnień, jako i ja teraz robię od wczoraj.
  • 1387 / 5 / 0
Tak, mój słomiany zapał wypłynął... :P Ileż to razy miałem zakładać dziennik snów? :D
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 25 / 0
Pal licho dziennik snów czy inne średniowieczne metody. Use the Force.
  • 1387 / 5 / 0
Autosugestia? :P

Wymień "średniowieczne metody" to będę wiedział na co mam brać poprawkę, albo nie brać w ogóle pod uwagę :D
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 25 / 0
Wewnętrzna siła. Skup się na metodzie, której używasz do wychodzenia z ciała, o ile wychodzisz.

No choćby ten cały dziennik, olej to. Tylko po przebudzeniu nie patrz w okno, w sensie, zaraz po otwarciu oczu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.