Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 25 / / 0
mam kilka pytan odnosnie pejotla

-spotkalem sie z roznymi opiniami , jaka ziemia? niektorzy mowia ze taka jak do kaktusow , inni ze normalna o sredniej zawartosci azotu, inni ze niska ?

naswietlanie - warto? majac lofofory v. caespitosa i 'zwykle' , czy naswietlac je normalnym 25w swiatelkiem?

kiedy rozpoczac zimowanie?

jak czesto podlewac 5 letnia rosline?
  • 261 / 7 / 0
ziemia do kaktusów zmieszana pól na pół ze żwirkiem z akwarystyka powinna być ok, czyli mało żyzna! mało azotu. Dlaczego żwir? Lofki maja korzeń palowy, czyli doniczka musi byc głeboka, a jak głeboka to zbyt szybko nie wysycha, jeśli dasz żyzną ziemię, to długo będzie wilgoć trzymać i możliwość zgnicia kaktusa.
25W to za mało, najlepiej naświetlać słońcem- ekspozycja południowa.
Podlewać przestań gdzieś w połowie, może końcem września, a zimowanie tak jakoś od listopada, ziemia musi być zupełnie sucha.
Podlewać jak roślina nie jest napęczniała, miękka. Nie sprawdzają sie rady w stylu raz na tydzień, bo częstotliwość zależy od zbyt wielu czynników( pogoda, wielkość doniczki, żyzność podłoża)
  • 1519 / 20 / 0
A gdzieś żem wyczytał, że nasionka lepiej kiełkują w cieniu niż przy świetle. A może to bez różnicy...
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 2518 / 27 / 0
Większość nasion lepiej kiełkować w cieniu, czy nawet w całkowitej ciemności. Gdyż światło może uszkodzić delikatny kiełek.
  • 261 / 7 / 0
Wysiewy w ciemności?? Cóż to za herezję pan dzielnicowy rozpowszechnia? Cień oczywiście tak, ale ocienienie przed ostrym słońcem które nie sluży siewkom. Jeśli siejemy wiosna najlepiej wysiew umieścić na parapecie i przykryć 1 warstwą chusteczki higienicznej. Na pewno nie umieszczać wysiewu w szafie
  • 2244 / 23 / 0
Jako rzecze, osłona przed bezpośrednim nasłonecznieniem.
Uwaga! Użytkownik borrasca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1519 / 20 / 0
A czy dobrym pomysłem jest sadzenie o tej porze roku?

Breslau jest niemieckie!
  • 490 / 3 / 0
Jeśli będziesz doświetlać dlaczego by nie...
"I hear Thunder
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."

The Prodigy - Thunder

Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
  • 2518 / 27 / 0
che pisze:
Wysiewy w ciemności?? Cóż to za herezję pan dzielnicowy rozpowszechnia? Cień oczywiście tak, ale ocienienie przed ostrym słońcem które nie sluży siewkom. Jeśli siejemy wiosna najlepiej wysiew umieścić na parapecie i przykryć 1 warstwą chusteczki higienicznej. Na pewno nie umieszczać wysiewu w szafie
Pisałem ogólnie, nie tylko na temat kaktusów. Chociaż faktycznie pomyliłem działy. Nasiona kaktusów są za małe, by kiełkować je np. na wacie i potem dopiero przenosić do gleby. Ale już w przypadku konopi, gdzie nasiona są odpowiednio większe, zaleca się kiełkowanie w całkowitej ciemności. Ale czuję skruchę po ty co napisałem, faktycznie źle doradziłem :blush:
  • 1519 / 20 / 0
Verter pisze:
Jeśli będziesz doświetlać dlaczego by nie...
A bez doświetlenia? Bo nie mam za bardzo czym.. a oczekuje 30 nasion lophophory i 45 bridgesii

Breslau jest niemieckie!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.