Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.
ODPOWIEDZ
  • 145 / / 0
Hej, ostatnio mam nakręciłem się na nalewki z "dodatkowym kopem" (na muchomorach, absynt )
myśle nad zrobieniem nalewki bieluniowej, chodzi mi o to żeby było czuć delikatną fazkę

myślicie że to by miało powodzenie?
wiem że ziarno ziarnu nie równe żeby nie przesadzić pól kasztana na butelke było by ok?
myślał ktoś o czymś takim?
  • 145 / / 0
pokolenie Ł.K. pisze:
A co, planujesz to sprzedawać?
Z tego co ja obserwuję, ludzie z nalewkami i innymi takimi grubo przesadzają robiąc sobie krzywdę nawet bez dodatku bielunia.
nie, planuje to tylko dla własnego użytku.uwierz mi jestem rozważny, czytałem dużo o bieluniu i nie zamierzam go użyć zbyt dużo.ciekawi minie czy można zrobić takową nalewke.
  • 4024 / 371 / 951
Pewnie można, ponoć wiele ludów używało roślin zawierających alkaloidy tropanowe do wzmacniania piw czy miodów. Niemniej dawkowanie to loteria raczej, no i trzeba pamiętać, że te alkaloidy się w organizmie kumulują.
  • 845 / 12 / 0
masz pan merytorykie

Oczywiscie, ze mozna zrobic tynkture z bielunia, duckduckgo nie gryzie...wpisujesz tinctura datura i pierwsze wyniki:

http://www.henriettesherbal.com/eclecti ... _tinc.html

http://www.henriettesherbal.com/eclecti ... -fast.html

Dobra zasada jest najpierw zrobic samodzielny research na dany, interesujacy cie temat, a pozniej ewentualnie ( gdy w sieci nie ma lub jest malo informacji) zakladac watek na tym forum.
  • 543 / 1 / 0
Dobra, skończcie pierdolić.
http://rozanski.li/?p=1181 pisze:
Dawne nalewki z surowców tropanowych przygotowywano w proporcjach 1 cz. surowca na 10 cz. rozpuszczalnika (alkoholu). W większości farmakopei opisana jest metoda kroplowej ekstrakcji surowca etanolem (perkolacja).

Dla swoich potrzeb można jednak zastosować prostą metodę maceracji alkoholem:

Tinctura Belladonnae nalewka z pokrzyku: 1 część rozdrobnionych suchych liści zalać 10 częściami alkoholu 70%, pozostawić w szczelnym słoju na 7 dni, codziennie wstrząsając. Przefiltrować. Zażywać 1-3 razy dziennie po 1 ml. Zawartość alkaloidów w liściach pokrzyku waha się od 0,1 do 1,23%, dlatego dawek tych z przyczyn bezpieczeństwa nie należy przekraczać.

Tinctura Hyoscyami – nalewka lulkowa: 1 część ziela lub liści zalać 10 częściami alkoholu 70%, macerować 7 dni. Przefiltrować. Zażywać 1-3 razy dziennie po 1-2 ml. Zawartość alkaloidów w liściach lulka wynosi do 0,1%, rzadko 0,15%. W praktyce oznacza to, że należy wziąć dwa razy większą dawkę leku, aby uzyskać taki efekt jak przy wcześniej podanej dawce pokrzyku.

Tinctura Stramonii– nalewka bieluniowa 1:10, na alkoholu 70%, przygotowana jak wyżej. Dawka 1-3 razy dziennie po 0,8-1 ml. Zawartość alkaloidów w liściach bielunia dziędzierzawy waha sie w granicach 0,16-0,58%, rzadko do 0,8%. Bieluń indyjski – Datura innoxia zawiera w liściach ok. 0,4-0,5% alkaloidów. Dawka więc nalewki z bielunia indyjskiego jest podobna.

Tinctura Scopoliae – nalewka lulecznicowa 1:10, z liści na alkoholu 70%. Dawka 0,8-1 ml 1-3 razy dziennie. Mogą być użyte gatunki: Scopolia lurida Don., Scopolia tangutica Maxim., Scopolia japonica Maxim., Scopolia carniolica Jacq. Korzenie zawierają więcej alkaloidów, nawet ponad 1%, dlatego przy dawce uwzględniłem tylko liście z tych gatunków.

Ponadto surowce można zażywać doustnie w postaci sproszkowanej, zgodnie z dawkami przewidzianymi przez farmakopee. Liście należy przez użyciem zmielić, potem odważyć na wadze. Dla lepszej ekstrakcji proszek popić gorącą herbatą lub wcześniej zwilżyć spirytusem (odmierzoną dawkę) i wymieszać z miodem lub sokiem.

Zastosowanie: jako środek rozkurczowy (spazmolityczny), przeciwastmatyczny, w profilaktyce choroby morskiej i lokomocyjnej, we wspomagającym leczeniu choroby Parkinsona, do znoszenia kolek. Zewnętrznie jako wyciąg olejowy z wymienionych surowców tropanowych, sporządzony jak olej lulkowy (patrz wyżej) do wcierania przy mięśnio-, nerwo- i stawobólach.
Słowem - jak robić, to z odpowiednio mniejszej ilości surowca (proporcjonalnie do przewidywanej ilości, którą zamierzamy wypić).
1-2-fuck off, drop out, never trust a fucking hippie
And for that matter don't trust anyone.
Quit school, don't work, livin' out the music de punk.
If I could do it so could anyone.
  • 145 / / 0
dziękuje CzeslawFajka, katotaliban :]

to teraz nic mi nie zostaje, jak tylko zabrać do roboty :]
  • 2244 / 23 / 0
Ponownie - stężenie alkaloidów i brak tolerancji tej rośliny dla pewnych jednostek, nie wspominając o sprutym łbie. Będę to powtarzał, aż się przekręcicie.
Zróbcie sobie nalewkę babuni.
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.

Palenie papierosów uszkadza cement. W zębach pozostają trwałe ślady po nałogu

Zęby składają się z trzech zasadniczych warstw: szkliwa, zębiny i cementu. Ten ostatni pokrywa korzeń i budową przypomina kość. Układa się on w charakterystyczne pierścienie, podobne do pierścieni drzew, które rosną z każdym rokiem. Naukowcy z Northumbria University chcieli sprawdzić, czy cement można wykorzystać w medycynie sądowej, na przykład do określania wieku ofiar przestępstw lub katastrof. I odkryli, że palenie papierosów pozostawia w cemencie trwałe ślady.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...