Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 216 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: jaś »
W Dziejach Apostolskich: "przyprowadź Jana zwanego Markiem".
Uwaga! Użytkownik jaś nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 333 / 11 / 0
Frank Drebin pisze:
No dobra, bo ogólnie wydawało mi się, że jestem szczególnym z pośród ludzi, w sensie wybranym, przebudzonym itp. A może raczej urojenie charyzmatyczne? Z tym że ja nie mam zdiagnozowanej schizo, ale ZOK.

To chyba nie jest takie wazne na co sie choruje. Ja na ten przyklad mam zdiagnozowana schizofrenie paranoidalna, inny lekarz twierdzi, ze to taka nerwica z obnizonym nastrojem i lekkim poryciem od roznych ciekawych substancji... Niewazne. Biore te leki, z ktorymi sie dobrze czuje. To wszystko. Probuje w dalszym ciagu nie cpac i nie brac za duzo lekow. Cpanie mi za dobrze nie sluzy.
Mnie sie tez nieraz wydaje, ze niby jakims tam wybrancem jestem. Nawet momentami zajebiste sa te urojonka. Wkrecanie sobie drogi do przebudzenia jest fascynujace... Rozmowy z Bogiem tez sa dobre. Ostatnio czytam "Żelaznego Jana" Roberta Bly- niezle mnie wkreca....

Urojenia sa fajne, jesli ma sie do nich dystans. Jesli nie uwaza sie ich za 100% prawde, pewnik. Zastanow sie, czy na pewno warto walczyc z roznego rodzaju Twoimi schizami. Walczenie z choroba psychiczna w wydaniu niektorych lekarzy moze byc gorsze od samej choroby.... Zakladajac, ze Twoje schizki sa zawsze nieprawdziwe. Masz taka pewnosc? ;]
Jakos tam sobie zyje... Nie jest zle :)
  • 909 / 20 / 0
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
Mądre słowa. Dobrze jest mieć nawyk wątpienia we wszystko, wtedy jest łatwiej ćpać, śnić i żyć, nawet z taką chorobą.
"czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
  • 266 / 30 / 0
przeczytałem pierwsze 2 strony. Niektore osoby wypowiadają się w tak pewny sposób, że wydawac by sie mogło, iż informacje, które głoszą na temat zchizofrenii są rzetelne. Generalnie dużo bzdur, domysłów niczym, oprócz obserwcji rzekomych przypadków choroby w rodzinie lub u znajomych, nie popartych. Mam tylko nadzieje, że w dzialach tematycznych np syntezy użytkownicy tam sie udzielajacy wiedzą o czym piszą .
  • 386 / 2 / 0
szynszyla pisze:
przeczytałem pierwsze 2 strony. Niektore osoby wypowiadają się w tak pewny sposób, że wydawac by sie mogło, iż informacje, które głoszą na temat zchizofrenii są rzetelne. Generalnie dużo bzdur, domysłów niczym, oprócz obserwcji rzekomych przypadków choroby w rodzinie lub u znajomych, nie popartych. Mam tylko nadzieje, że w dzialach tematycznych np syntezy użytkownicy tam sie udzielajacy wiedzą o czym piszą .
Jak jesteś taka mądra, to może opowiedz nam , czym jest schizofrenia, bo nie masz prawa krytykować innych, skoro sama nie podzieliłaś się ani odrobinką wiedzy. :/ Denerwują mnie tacy ludzie. Mam wrażenie, że piszą tylko po to, żeby leczyć kompleksy. Gdyby faktycznie uważali, że ktoś popełnił gdzieś błąd to by to wytłumaczyli.
  • 915 / 4 / 0
Schizofrenia jest dualizmem który rzucił się na umysł.
Uwaga! Użytkownik feydewey nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 128 / 5 / 0
Dragi skasowały wszystko...wszystko co miałem czego sie dorobilem :-D
Mialem kiedys kumpla szafe znacie szafe?on kwasa wzial i sie powiesil a znacie mietka on trawe jaral i sie powiesil :finger:
  • 883 / 10 / 0
metkatynon pisze:
Dragi skasowały wszystko...wszystko co miałem czego sie dorobilem :-D
Mialem kiedys kumpla szafe znacie szafe?on kwasa wzial i sie powiesil a znacie mietka on trawe jaral i sie powiesil :finger:
Brzmi jak Bodek. %-D Przepraszam, pan profesor farmakologii Bodek. :D
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2010 przez Elwis, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 915 / 4 / 0
http://www.ipin.edu.pl/ppn/archiwum.php
http://www.ipin.edu.pl/ppn/t14n03.php - polecam, kompakt badań nt szaleństwa w różnych perspektywach
Polecam zwłaszcza: Opiniowanie sądowo-psychiatryczne sprawców uzależnionych od sub- stancji odurzających lub działających pod ich wpływem: (1) opinie biegłych z Instytutu Psychiatrii i Neurologii

Porównajcie ze sobą %-D

także, już stricte o schizofrenii: http://online.synapsis.pl/Schizofrenia- ... je/Objawy- i-rozpoznawanie-choroby.html

Nie wiem, czy już nie pisałem o postaci; pan Edmund Monsiel, schizofrenik przez lata niezdiagnozowany, opisany przez Kępińskiego, i jego prace:
[ external image ] (zauważcie, zejście do piwnicy...)
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Edmund Monsiel (ur. 12 listopada 1897 w Łaszczowie, zm. 8 kwietnia 1962 w szpitalu miejskim w Tomaszowie Lubelskim) – artysta-samouk polskiego pochodzenia, od 1943 chory na schizofrenię. Pozostawił po sobie dorobek 533 rysunków i szkiców opatrzonych inskrypcjami o treści religijno-posłanniczej. Jego twórczość jest rodzajem albumu ilustrującego plastycznie obraz schizofrenii.

Miał wykształcenie podstawowe. Przed wojną prowadził niewielki sklep w prowincjonalnym miasteczku. Po wojnie pracował w cukrowni. Z natury był skryty, chłodny wobec otoczenia, nie przejawiał szczególnych zainteresowań, zwłaszcza w zakresie plastycznym. Zachorował psychicznie w 1943. Całą wojnę ukrywał się na nieopalanym strychu. Przez ten czas unikał ludzi i stał się dziwaczny, m.in. przesadnie religijny.

Po jego śmierci okazało się, że ostatnie 20 lat swojego życia poświęcił rysowaniu, o czym nikt z otoczenia nie wiedział. Jest pewne, że przed zachorowaniem Monsiel nigdy nie rysował ani nie interesował się sztuką. Monsiel jest rzadkim przypadkiem wyzwolenia przez schizofrenię talentu i inspiracji artystycznej.

Edmund Monsiel zmarł w 1962 w wyniku komplikacji pogrypowych. Jest najbardziej znanym polskim artystą chorym na schizofrenię.
Uwaga! Użytkownik feydewey nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 239 / 45 / 0
bardziej niz beksa? i dont tink sooooou
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.