http://s133.allegro.pl/item891126788_dr ... imber.html
wyszło by tanio i szybko z tego co czytam
jest napisane 21l/6kg
a jakbym użył 4butelek po 5l (te od wody) i rozsypał po 1.5kg cukru do każdej rozrobił torebkę tych drożdży w 1l wody i rozlał po 250ml (szklance) do każdej z butelek będzie podobny efekt?
jest napisane 21l/6kg
Pozostawić dużo luzu w pojemnikach fermentacyjnych gdyż fermentacja przebiega bardzo burzliwie – dla 21L wody min.30L
Weź sobie do serca tą uwagę lepiej jak nie chcesz zapaskudzić otoczenia fermentatorów.
a jakbym użył 4butelek po 5l (te od wody) i rozsypał po 1.5kg cukru do każdej rozrobił torebkę tych drożdży w 1l wody i rozlał po 250ml (szklance) do każdej z butelek będzie podobny efekt?
Ja osobiście pierwszy raz słyszę o takich drożdżach. Z tym, że podkreślę, z gorzelniczymi nie miałem jeszcze do czynienia. Standardowe drożdże gorzelnicze robią robotę w trakcie 2-3tygodni.
no i zaczyna mi sie on psuć
tak sobie pomyślałem że może by się dało z tego jakieś wino zrobić?
jest szansa? bo szkoda wyrzucać
Póki nie śmierdzi to może coś z tego będzie.
Tylko zastanawiałbym się jeszcze nad dodaniem wody.
Jeśli z czarnych gron to polecam drożdże MALAGA np.
zrobiłem rodzynkowo-ryżowe stoi już tydzień kolo pieca ciepło elegancko
myślę ze za tydzień mogę już zlać do innej butli bo smakowałem dziś to czuć alko
mam pytanie do korkorio jakim środkiem przyspieszyć "klarowanie"? (znając życie winko nie doczeka tego ale ..^^)
i jeszcze mam butle samych drożdży z cukrem mam zamiar to destylować (wysokie jest ryzyko problemów przy destylacji domowym sposobem?)
Za ciepło też nie jest dobrze dla wina. Optymalna temp to 25st Celcjusza.
Są środki do klarowania, nazw nie kojarzę, nie stosuję. Te same firmy co produkują drożdże, pożywki, również robią takie preparaty. Obczaj:
http://drozdzewiniarskie.webpark.pl/
Co masz na myśli domowy sposób? Partyzancki? Garnek, miednica?
Jakie problemy sobie wyobrażasz?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/eudrugs-markets-key-insights_0.jpg)
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/takeshi_niinami.jpg)
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne
Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/wolnekonopiemjalko.png)
Marihuana może być substytutem alkoholu – wyniki nowego badania
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Drug and Alcohol Dependence" (2025) dostarcza pierwszych w historii laboratoryjnych dowodów na to, że używanie marihuany może zmniejszać spożycie alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/drinking-istock-e1505815825997.jpg)
Dziewczęta piją ryzykowniej niż chłopcy
Raport informuje o rosnących problemach z alkoholem i marihuaną wśród młodzieży.