Arypiprazol – organiczny związek chemiczny, lek neuroleptyczny drugiej generacji stosowany w leczeniu schizofrenii i epizodów maniakalnych w przebiegu choroby afektywnej dwubiegunowej typu I oraz w zapobieganiu nowym epizodom maniakalnym u pacjentów, u których występują głównie epizody maniakalne i którzy odpowiadają na leczenie arypiprazolem. Lek został wynaleziony w roku 1995 przez Otsuka Pharmaceutical Co., a dystrybutorem leku w Stanach Zjednoczonych i Europie jest Bristol-Myers Squibb.
Zażywam od około miesiaca ale moje uczucia wzgledem, tego leku są mieszane. On na mnie nie działa czy jeszcze za wcześnie na wyniki? Leczył ktoś sie tym?
Dodano Wiki + strukturę - 909
@jas: moze powodowac (jak wielkoszc neuroleptykow dyskinezy i w tym twoj stan (ataxia?) czy cos podobnego, nie pamietam ;]
odczucia - negatywne. ogólne samopoczucie było wprawdzie dobre, ale fizyczne efekty uboczne nie do zniesienia. nie potrafiłam usiedzieć 3 minut na miejscu - nawet przed komputerem. cały czas nerwowe odruchy, rozpierająca nie tyle energia, co nerwowość? cały czas stukałam nogą, obgryzałam paznokcie, nerwowo rozglądałam się. a mimo tego fizycznego nadmiernego pobudzenia, psychicznie ochoty do działania raczej nie miałam, ale to był stan normalny w tamtym okresie. lekarz powiedział, że po ok.dwóch tygodnia efekty te powinny już minąć, ale ostatecznie zrezygnowałam z leczenia abilify z powodu potężnej ilości ważnych spraw do załatwienia, których przez tamten okres nie byłam w stanie wykonać.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.