Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) – metody podania, opisy działania, przepisy kulinarne
Więcej informacji: Gałka muszkatołowa w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 577 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Twilight »
jedzenie w bombkach z chusteczek jest dobre przy np. benzydaminie bo jest jej bardzo mało i jest dużo bardziej obrzydliwa od gałki :kotz: gała dobrze wchodzi z zimną wodą :-)
[b]JEDZ KWAS![/b] - mądrzejszy ani zdrowszy psychicznie nie będziesz, ale i tak ludzi z Ciebie nie będzie (skoro przeglądasz te forum) więc co Ci szkodzi? :)
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
  • 13 / / 0
Witam

Wszyscy wiemy, że gałka jest ochydna na maxa.
Ale nie wszyscy znamy tą roślinę:
łac. Synsepalum dulcificum Daniell Sapotaceae - czyli Synsepal Słodki, która ochydnym rzeczom nadaje miły smak.
Tu można poczytać:
http://www.elif.pl/a-1618.html
A na allegro znalazłem coś takiego w kapsułkach: SYNSEPAL Zmienia Smaki! Mirakulina na Walentynki
http://www.allegro.pl/item889666383_syn ... tynki.html
Czy ktoś to próbował? Ja już chyba z 8 lat nie jadłem gałki i narazie nie planuję, ale jeszcze sobie kiedyś zrobie tripa. Szczególnie jakby ten sposób spożycia był bezbolesny.

Pozdrawiam Gałkowiczów :)
Uwaga! Użytkownik cieplemaselko nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1387 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: pindyjski »
Była rozkmina na ten temat ;D IMHO nieopłacalne. 6zł na jeden raz, to przekracza cenę gałki 2x :D Poza tym smak jest najmniejszym mankamentem ;)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 4024 / 371 / 951
Gałka chyba kwaśna zbytnio nie jest, prawda?
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 1387 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: pindyjski »
Gdzieś był artykuł o tym, że owoc ten zmienia smaki w ogóle. Na przyjemniejsze.

O proszę. http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=19749
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2010 przez pindyjski, łącznie zmieniany 1 raz.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 577 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Twilight »
lol
aż taka niedobra gałka nie jest aby trzeba było jakieś specjalne magiczne owoce kupować do niej...
poza tym ona nie jest kwaśna...
z drugiej strony może po takim owocu byłoby niebo w gębie? %-D

BTW. ten owoc jak się opierdoli dwa opakowania działa jakoś psychodelicznie? :-D
[b]JEDZ KWAS![/b] - mądrzejszy ani zdrowszy psychicznie nie będziesz, ale i tak ludzi z Ciebie nie będzie (skoro przeglądasz te forum) więc co Ci szkodzi? :)
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
  • 19 / / 0
Nieprzeczytany post autor: galka »
ja nie moge sobie wybaczyc jednego
bylo w sklepie chyba 10 opakowan po galce to kupilem 2
na drugi dzien chcialem sobie wpierdolic paczke to wzialem lyka
FUUUJ kurwa!! wyjebalem do kibla
na drugi dzien ok musze to zjesc... 1,2,3,4 lykkurwa juz nie moge za 7 lykiem juz kleczalem przed kiblem
i wyjebalem
wczorqaj ide do sklepu ze chce sobie wziac (mala ilosc wody na 1 lyk)
a tu
NIEMA!!!
kurwa mac juz tydzien nie ma :<
czy jest piątek czy sobota
zawsze chętnie strzelam kota
(pale rowniez ziolo ale tylko z Czarnobyla xD)
  • 1098 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: moor1992 »
7 lykow? O kurwa, to ile tego tam wlewasz? Mi pol szklanki starcza na 3 lyki, a czasami nawet 2.
Zazwyczaj jest to okolo troszeczke wiecej niz 1/4 szklanki, pierwszy lyk biore tak porzadny jak tylko sie da, pozniej zostaje juz tylko na jeden malutki lyczek.
Uwaga! Użytkownik moor1992 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Ej, ziomki, napisz mi ktoś teraz szybko, bo odczuwam lekką potrzebę wiedzy na ten temat.

Wypiłem wywarek z gałeczkuni około 22:30

Narazie nie czuję nic szczególnego, oprócz tego, że miałem niezłą bekę z reklamy jakiegoś gówna na grypę, i tego, że przez około 2 minuty czułem się podekscytowany ciągłym odpalaniem zapalniczki, i oglądaniem iskier powtarzając ciągle sam do siebie "o kuuuurwa".

Czy to błąd, jeżeli po utarciu gałki na prawie pół w miarę dużego kubka, i zalaniu CAŁEGO kubka wrzącą wodą, wypiłem coś, co wyglądem przypominało kawę?
W sensie, moje pytanie brzmi, czy wszystko zrobiłem dobrze i przepisowo? Czy może tylko prawie dobrze? Albo może spieprzyłem po maksie i zaraz umrę? Albo spieprzyłem na tyle, że nie umrę, ale nic w ogóle się nie stanie?

Narazie wydaje mi się, że po prostu trochę w zabawny sposób czuję się ogłupiony, i to wszystko.
Czy poczuję coś więcej?
  • 1098 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: moor1992 »
Poczujesz cos wiecej, tylko sie nie przestrasz bo widze krucho z Twoim podejsciem bedzie jak cos sobie wkrecisz.

Dobrze zrobiles, caly roztwor po zalaniu jest brazowy, jebie i na dnie plywa galka.

Wlacz jakas muzyke, obejrzyj film, ogladaj jakies ciekawe zdjecia czy cos, ewentualnie wyjdz na spacer, fajnie wszystko wyglada, wkreca sie ciekawy klimat w nocy jak wszedzie pusto. pozdrawiam.
Uwaga! Użytkownik moor1992 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.