Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
Kim jest dla Ciebie Terence McKenna?
Bardzo mądrym naukowcem
25
14%
Prorokiem Nowego Eonu
16
9%
Hipisem i fajnym ziomkiem
42
23%
Wtajemniczonym
33
18%
Kompletnym idiotą
24
13%
Mam do niego mieszany stosunek
41
23%

Liczba głosów: 181

ODPOWIEDZ
  • 386 / 2 / 0
Skoro jest temat o Timothy Leary'm, więcz czas również na Terence'a McKenna.

Moim zdaniem Terence McKenna jest bardzo mądry i lubię słuchać jego wywodów. Jednak niektóre poglądy są zbyt kontrowersyjne dla zwykłych, niepsychodelicznych ludzi (Albo nawet dla takich, którzy lubią psychodeliki, ale nie traktują ich w sposób mistyczny itp.) Nic dziwnego, że tacy ludzie biorą go za idiotę. Napisał długą i mądrą książkę na temat psychodelików, ale i tak wiele osób twierdzi, że on nie podał żadnych dowodów, choć poświęcił im cały rozdział.
Podsumowując, Terence McKenna jest bardzo fajny dla "wtajemniczonych", ale mimo wszystko ciężko przekonać do psychodelikówza pomocą jego wywodów ogół.
Uwaga! Użytkownik Chaotka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5299 / 104 / 0
Nieprzeczytany post autor: pilleater »
Ciekawe czy uśmiecha się z zaświatów patrząc na Ciebie i Twojego k'niemu posta?
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 40 / / 0
Hmmm gwoli ścisłości: McKenna to przećpany debil. Period. A propos - wolę tę laseczkę z NeuroSoup - też jest bardzo mądra, ale mogłaby pokazać cycki :heart:
front 242
  • 334 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: xaviivax »
Interesujący, zabawny, ale czy mądry?? :nuts: Przekonamy się 21 grudnia 2012 :)
"Wieczność jest mgnieniem oka, w sam raz długim na żart"
Hermann Hesse
  • 137 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Neko »
Chaotka pisze:
zwykłych, niepsychodelicznych ludzi
którzy to?
Chaotka pisze:
lubią psychodeliki, ale nie traktują ich w sposób mistyczny itp.
zdefiniuj 'mistyczny', a jeszcze lepiej 'mistyczny itp'
Chaotka pisze:
długą i mądrą książkę na temat psychodelików
że 'Pokarm Bogów'? inną? która była faktycznie długa? gdzie te wyborne dowody?
Chaotka pisze:
cały rozdział
CAŁY? wowz

żywię szacunek do McKenny, spory. żeby nie było. ale niespecjalnie jako do 'naukowca'; myślę zresztą, że sam nie chciał być postrzegany przede wszystkim w tej roli.

czekam na odpowiedź, którą będę mógł wstawić do kultowych - pierwszy post jest za cienki.
celebration of mind as play
  • 61 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: ayayay »
Jego wywody to niezwykle mądry bełkot ćpuna. Nie we wszystkim się z nim zgadzam, ale nie można mu odmówić intelektu i jakiejs takiej charyzmy.

The gnomes have learned a new way to say hooray! %-D
that he not busy being born
is busy dying
  • 386 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Chaotka »
Neko pisze:
Chaotka pisze:
zwykłych, niepsychodelicznych ludzi
którzy to?
No Ci ludzie, którzy nie interesują się psychodelikami, nie wiedzą jak one działają. Często myślą, że to takie narkotyki jak heroina.

[quote=""Neko""]
Chaotka pisze:
lubią psychodeliki, ale nie traktują ich w sposób mistyczny itp.
zdefiniuj 'mistyczny', a jeszcze lepiej 'mistyczny itp'[/quote]

Mistyczny - bezpośrednio łączący z Bogiem czy inną formą absoulutu.

Mistyczny itp. - metafizyczny, ezoteryczny, tajemniczy i wszystkie podobne słówka ;)

[quote=""Neko""]
Chaotka pisze:
długą i mądrą książkę na temat psychodelików
że 'Pokarm Bogów'? inną? która była faktycznie długa? gdzie te wyborne dowody?
Chaotka pisze:
cały rozdział
CAŁY? wowz[/quote]

Przeczytaj
Uwaga! Użytkownik Chaotka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Dobrze człowiekowi z oczu patrzy. Wygląda na całkiem bystrego gościa, ale pierdoli totalnie od rzeczy, jak dla mnie. Skrzywdziły go dragi? Jest mądrzejszy ode mnie? Jest kretynem? Chuj go tam wie, więc powstrzymam się od oceniania go.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 137 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Neko »
'niepsychodeliczny' uznaję za nieadekwatny epitet, ale niech Ci bedzie, moje czepialstwo. 'mistyczny' - dyskusyjne, ale nie to miejsce i czas, za to 'mistyczny itp' szalenie rozmyte, i generalnie skrót myślowy jak stąd na Kamczatkę w pięć minut tunelem. nie popisałaś się, ale co ja se myślałem. a, że będzie śmieszniej. dobra, miałem tego nie robić.

czytałem całość, mam tu obok oryginał z dedykacją. mój. wyborne dowody poproszę, wraz z Twoją interpretacją, a nie cytat.
celebration of mind as play
  • 109 / / 0
Nieprzeczytany post autor: therakognita »
Ostatni film w którym wypowiadał się Terence McKenna:

http://www.youtube.com/watch?v=8WvIhscI7pg trailer
http://cognitionfactor.net/ wyszedł w czerwcu 2009

Polecam
“Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power. If you realize that you have enough, you are truly rich.” Tao Te Ching
ODPOWIEDZ
Newsy
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."