...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 16 / / 0
Nieprzeczytany post autor: jolunia999 »
absolutnie nie potepiam takiej metody leczenia, wrecz uważam, ze każdy sposób jest dobry na to żeby przywrócic rozchwianą psychikę człowieka do stanu 'zrównoważonego', pozwalającego na normalne funkcjonowanie jednostki w społeczeństwie. Ale na tym forum wiele osób ma problem z czytaniem ze zrozumieniem ponieważ moje przemyślenia i myśl o swojej osobie zamkniętej w ośrodku z takimi, a nie innymi zasadami były subiektywne, jak z resztą większość rzeczy które mowię czy piszę. Nie dałabym sobie rady, cenie sobie wolność nade wszystko, świadomość swoich czynów i samokontrolę, która nie pozwala mi sięgnąć owego dna. Umiem również patrzeć na wszystko obiektywnie, jednak zawsze patrząc na swoje życie, sytuację i stan myślę subiektywnie. Jestem sobą bez względu na wszystko i bardzo dobrze się z tym czuje...
This way I'll always be for you
And to see you now and help me on
You know they like to knock me down
But I don't stay down for very long
  • 1179 / 124 / 0
Nieprzeczytany post autor: mniemanolog »
Stało się ;( Muszę iść do ośrodka. Nie mam wyjścia! Matka ciągle mnie sądem straszy, przymusowym leczeniem, a ja sądzić się z nią nie zamierzam. Zresztą i tak jestem na straconej pozycji :(
Dlatego proszę, drogie ludziki, abyście pomogli mi wybrać dobry ośrodek.
Przede wszystkim, zależy mi aby w takim ośrodku nie było zbyt dużego rygoru. Raczej miękki jestem i coś na kształt fali odpada, bo mnie to zabije.
Dobrze by było, abym przebywał wśród ludzi nieco starszych (mam - powiedzmy - 31 lat), choć to chyba nie jest najistotniejsze.
Ośrodek mógłby być zlokalizowany jak najdalej od zachodniopomorskiego, a najlepiej to gdzieś za granicą (na Syberii np. ;)), co bym miał jak najdalej do mamy. Napiszcie też, proszę, czy istnieją jakieś ośrodki, w których stosuje się leczenie farmakologiczne - jakieś antypresanty, czy benzo, czy jeszcze co innego na sen.
To chyba tyle.
Nie potrafię sobie wyobrazić jak to jest, być w takim ośrodku. Wiem, że na forum jest trochę opisów, ale i tak dla mnie to kompletna abstrakcja.
Bardzo proszę uprzejme osoby o jakieś sugestie ;)
Aha, i jeszcze jedno: ile się średnio czeka na przyjęcie do jakiegokolwiek ośrodka?
---------
EDIT
Zapytam już tu, co by nie bałaganić ;) Dla mnie pytanie jest bardzo ważne.
Otóż nadal pracuję i nie wiem jak sprawę rozegrać z pracodawcą. Nie wiem czy zwolnić się, czy też iść na zwolnienie lekarskie (czy jak to się w takim przypadku określa) i nadal być pracownikiem.
Matka twierdzi, że pracodawca nie ponosi, żadnych kosztów w przypadku takich "wakacji" i że wynagrodzenie za pracę (bo podobno dostaje się normalną wypłatę - LOL) wypłaca ZUS. Mnie to się wydaje zbyt piękne, ale cóż, matka podobno jest doskonale doinformowana, bo wydzwania i lata po tych przeróżnych szarlatanach-terapeutach.
Chcę być uczciwy wobec pracodawcy i nie chciałbym go naciągać na kasę. Z resztą wstydziłbym się chyba przyznać, do swoich grzeszków...
Najbardziej odpowiadałaby mi chyba taka opcja, aby namówić pracodawcę by mnie zwolnił, dzięki czemu zyskałbym prawo do kuroniówki. Choć z drugiej strony pensyjka kusi...
Nie wiem, kurwa, jak to rozegrać...
EjeMqv63qzcBDbheXUtQcmcMHaCGGXk8cCS
  • 989 / 35 / 0
Nie bój się ośrodka :)
Jak jesteś ćpunem który już jest jedną nogą na drugim świecie to Cię od razu przyjmą (tak jak mnie).
Jeżeli nie to nie wiem ile czasu się czeka.
W ośrodkach nie ma fali, wręcz w drugą stronę, przez pierwszy okres będziesz miał 'opiekuna' który będzie Ci pomagał.
Ogólnie zajebiście wspominam pobyt w ośrodku.
Nie pokonasz kobiety w kłótni, to niemożliwe. Nie wygracie, bo jeśli chodzi o kłótnię, to my mamy pod górkę. Bo my musimy mówić z sensem.

xzx
  • 802 / 28 / 0
Nieprzeczytany post autor: wisior »
no i niektore osrodki wymagaja najpierw dtx szpitalnego i ztamtad zabiera cie samochod prosto do osrodka -niewiem czy wszedzie tak jest ale w ,,grzmiacej,, tak bylo.
na dtx szpitalny teraz czeka sie nawet ponad miesiac(jak nie lepiej) gdyz zima jest wiec cpuny pelzna na dtx.najlepiej wczesniej zadzownic do osrodka i zabukowac miejsce.

co do tej pracy to szczerze nie mam pojecia;/-jezeli bys byl w osrodku np.1,5.roku to czy bys mial za to caly czas placone?-nie wiem ale wydaje mi sie to abstrakcja.wywiedz sie u kogos kto pojecie ma.

edit:
chociaz to i moze nie jest taka abstrakcja jak mi sie wydawala gdyz moja ciotka zalatwila sobie urlop platny na pond pol roku gdy udowodnila ze ma problemy ,zapisala sie nawet na terapie zeby miec dowod-to byla wielka sciema bo porblemow nie miala.;] ale ona jest prawniczka i wiedziala gdzie i jak to zalatwiac
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2010 przez wisior, łącznie zmieniany 1 raz.
uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ
Trzeźwość narko od 11 wrzesznia 2006

http://www.feta.blog.onet.pl

-...wie ze musi wejść na wieżę,od tego zależy jego życie i nie może,dotknięty lękiem wysokości...
  • 58 / / 0
Nieprzeczytany post autor: czarnula »
jeżeli chodzi o pracę, to chyba przez tylko kilka miesięcy płaci pracodawca, potem państwo, albo można iść na bezpłatny urlop zdrowotny, ale to czy jest to możliwe zalezy juz od firmy. W niektórych jes to możliwe dopiero po 8 przepracowanych latach. Najlepiej jest się dowiedzieć, niekoniecznie od pracodawcy.
  • 570 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: mac »
jedziesz do osrodka masz L4.
chyba 1 miesiac placi pracodawca, jak mala firma- nie pamietam ile to osob tworzy mala firme. zatrudnionych\

tak

później placi zus. Psychiatra moze wystawic L4 od razu na 3 miesiace.
chyba po 9 miesiacach mozesz isc na tak zwany zasilek rehabilitacyjny- czyli tak jakbys dalej byla na L4

to co pisze to nie wiem na ile ima sie z rzeczywistoscia.
ps. w jednym osrodku chcieli mnie od razu na detox PAPAPA
a jak dojechalme do kolejnego to masakra :(:(:(: bez detoxu przyjeli bo tak chcialem, ale bolalo.
no i chujowo jak ktos poskladany chodzi po Naszym Domu, jak jest sie malo to ciary az przechodza:(:(

hahahahah
talk.macreal.info
Rozmowy acreal
  • 1 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rafael »
Jak czytam to co tu ludzi piszą to aż mi się smiać chce , moim zdaniem każdy bedzie chwalił ten ośordek który by pomógł, jak ktoś się nie chce leczyć to zawsze się znajdzie wymówka ośrodek zły nie dobry, ja najbardziej wspominam pozytywnie swój pierwszy ośordek to było w 2004 byłem w czestochowie na rejtana byłem tam tylko miesiąc bo czym wyleciałem, ale z czasem sobie uswiqadomiłem że było tam ciezko ale że to była dla mnie szansa z której nie skorzyustałem , może na poczatku nie miałęm tego świadomosci miałem zaledwie 14 lat.Ale bardzo dobre i sympatyczne miesjce nie jest to ośrodek MOnaru tylko stowarzyszenia !! Następny muj ośrodek był to MOnar Ozorków rok temu byłem 3 tygodni po czym zrezygnowałem społecznosc byłą z układaowana większośc każdy robił "prawie co chciał" dużo wolnego czasu nie dałem rady tam.Kolejną moją próbą było leczenie w Monar w Wrocłąw w te minione wakacje i po 4 dniach wyjechałem ze względu ze bałem się tam być bo prawie 10 osób miało tam Hiv.W porwunaniu ośordków monar do np czestochowy bo tam byłem to się wypowiadam na ten temat że jest podobnie ale inaczej nie ma tej monotoni i kadra jest bardzo sympatyczna i rozmawia dużo z toba gdyż w placówkac monaru to zauwazyłem że kadra sie tak nie interesuje (oczywiescie mówie tylko o tych placówkach gdzie przebywałem) obecnie pracuję ucze się ale i tak ćpam :/ pod koniec miesiąca wyjedżam do ośrodka w otwocku jest to krótkoterminowy ośrodek do 6 meisięcy a potem ambulatoryjnie zdecotydowałem się na niego bo jest tam skzołą dzienna na poziiomie gimnazjum i liceum a jestem w 2 lo zaocznie i zalezy mi na kontynuacji i mam na dziejer ze tym razem do kończe terapie i nareszcie zacznę zyć jak człowiek pozdrawiam z KIelc
Uwaga! Użytkownik Rafael nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 58 / / 0
Nieprzeczytany post autor: czarnula »
życzę ci w takim razie wytrwałości, byś nie tylko zakończył sam ośrodek, ale by pokazał ci to czego szukasz :0
Pozdrawiam
  • 1179 / 124 / 0
Nieprzeczytany post autor: mniemanolog »
Zastanawiam się nad ośrodkiem DOREN. Przemawiają za nim Wasze pochlebne opinie. Z jednej strony dobrze, że ośrodek jest na zadupiu (wiadomo dlaczego), z drugiej strony niedobrze, bo co dalej po tym konkretnym ośrodku robić?
Chciałbym uciec jak najdalej od mojego obecnego miejsca zamieszkania, odciąć się od toksycznej rodziny, zacząć swoje życie od nowa. Dobrze by było aby taki ośrodek był zlokalizowany bliżej jakiejś metropolii, co bym pracę mógł znaleźć bez trudu. Nie wiem, może Wrocław, Górny Śląsk, a może Wareszawa?
Jeszcze raz przypomnę, że kluczową sprawą jest dla mnie to, aby w ośrodek był przyjazny pacjentowi, żeby nie był zbyt rygorystyczny (wiecie chyba o co mi chodzi? ;))
Wybór ośrodka jest bardzo ważny, dlatego proszę o informacje na temat ośrodków spełniających te wymagania, które wymieniłem w tej i poprzedniej wypoiwedzi.
  • 3169 / 363 / 0
Nieprzeczytany post autor: Blu »
Mogę polecić ci ośrodek monarowski w Rożnowicach koło Poznania http://www.monar-markot.poznan.pl/

Przeprowadza się tam realną i intensywną terapię, to nie "obóz pracy". Sam tam nie byłem ale znam osobiście jedną z terapeutek która tam pracuje i jednego gościa który tam był i bardzo sobie chwalił.
Fantasy is what people want, but reality is what they need.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).