Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 122 / 4 / 0
Mówi się, że alkohol jest depresantem, ale czy aby na pewno? Zauwazylem ze jeśli jestem mega zmęczony, np. po nieprzespanej nocy i się napiję, to alkohol mnie bardzo pobudza, znosi uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego, mogę przesiedzieć i pogadać z ludźmi kolejne kilka godzin, czuje sie mega naspidowany... Dlaczego tak to na mnie działa?
  • 3490 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Gleba pisze:
bardzo pobudza, znosi uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego, mogę przesiedzieć i pogadać z ludźmi kolejne kilka godzin, czuje sie mega naspidowany...
To tramal to też stymulant?
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Stymuluje tramal. Alkohol też potrafi. Zależy też od człowieka i dawki.
I'm broken.
  • 447 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: electrofreak »
depresanty to nie substancje usypiające/uspokajające, tylko wpływające depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy :finger:

wiele innych depresantów(np. ghb) może dawać poczucie stymulacji, co więcej, psychodeliki/stymulanty mogą dawać poczucie mocnego uspokojenia(np. mdea, mdma i różne serotoninogeniki);
w określeniu grupy przynależności ma znaczenie na jakie neuroprzekaźniki i struktury w mózgu oddziałuje w pierwszym rzędzie dana substancja, a nie subiektywne odczucia(różne u każdego)

np. alkohol zmniejsza przewodnictwo i ilość glutaminianu i acetylocholiny, przekaźników pobudzających, a zwiększa ilość gaba, przekaźnika hamującego - co przez podstawowy mechanizm działania jednoznacznie oznacza jego działanie jako depresant
ALE np. podwyższona ilość gaba może skutkować nadprodukcją dopaminy i stymulacją, jednak jest to drugorzędne działanie, późniejsza konsekwencja pierwszego i dlatego nie nazywa się go stymulantem

poza tym zazwyczaj stymulacja po alkoholu wynika z wyluzowania, ogłupienia, zejścia wszelkich hamulców, psychicznych mechanizmów hamujących, norm i blokad - człowiek nie myśli o zmęczeniu i problemach, o tym czego mu się nie chce, albo czego nie powinien robić, to nagle dostaje sił

innym ciekawym przypadkiem jest serotonina - która w zależności od podreceptora i miejsca w mózgu w którym jest wydzielana(i które zależy od substancji) może działać hamująco lub stymulująco - np. powodować bezsenność, ale i skrajne rozleniwienie

tak samo dopamina w zależności od podreceptora może stymulować lub uspokajać; z jednej strony kokaina i amfetamina mocno stymulują, z drugiej strony bromokryptyna(która jest agonistą receptorów dopaminowych i jest stymulantem) powoduje ogromną nieludzką senność, usypiałem na stojąco
  • 92 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: demo'NiC »
Alkohol może działać stymulująco, zależnie od człowieka, dawki, warunków, samopoczucia etc.
Generalne jego działanie jest jednak oparte na działaniu na ośr. układ nerw., gdzie w dłuższym czasie/zastosowaniu działa jako depresant. Stąd tenże podział.
Uwaga! Użytkownik demo'NiC nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 32 / / 0
Pozamiatałeś.:) I wszystko jasne. Jakies fachowe źródła czy po prostu wiki? A moze wiedza ze studiow? Pzdr!
Uwaga! Użytkownik mpfreex nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 447 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: electrofreak »
[quote="mpfreex"]
Pozamiatałeś.]
lata zbierania wiedzy wspólnie z kumplem równie zainteresowanym tematyką, sprawy związane z działaniem ludzkiego umysłu na poziomie komórkowym i chemicznym, różnymi stanami świadomości i oddziaływaniem farmakologii na mózg i umysł są czymś co mnie najbardziej interesuje, kwestia nie dająca mi spokoju od dziecka ;)
troche wiki do zapoznania sie, ale duzo wiecej pubmed, medyczne strony, badania, fora itp.
z tym że mam wrażenie, że im więcej wiem, tym obraz staje się bardziej skomplikowany, niejasny :)
zamiast jak kiedyś prostych twierdzeń np. "serotonina=szczęście", "gaba=oddziaływanie uspokajające" wynika wiele paradoksów jak wyżej, wszystko jest ze sobą powiązane, połączone i często ciężko przewidzieć wpływ

studia inne, politechnika, ale wbrew pozorom techniczne podejscie pomaga wiele uporządkować, a dziedzina jaką się zajmuję(informatyka) ma z ludzkim umysłem dość dużo wspólnego i pozwala spojrzeć na to z naukowej strony, zamiast humanistycznie iść za daleko w duchowości i szamanizmy :]
Ostatnio zmieniony 01 września 2009 przez electrofreak, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 32 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mpfreex »
Cóż mogę powiedzieć. Zapraszamy do nas na farmację:)) Po wkuciu kilkunastu tomów chemicznego bełkotu znajdziesz coś dla siebie. Ja dopiero od niedawna wgryzam się w temat. Ale to też jest inna bajka kiedy to staje się przymusem koniecznym do zaliczenia:) czyli nie tylko 4 fun. Wiecej pewnie bede mógł powiedziec za jakies 2 lata, bo narazie jestem tylku murzynem od analityki:) Co do Pubmedu to podziwiam, od dłuższego czasu chce sie za to zabrac ale jakoś nie moge wcielic tych planów w życie przeraza mnie medyczny english...
Uwaga! Użytkownik mpfreex nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 58 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: yasmeenaah »
Pubmed jest ok, pod warunkiem, że ma się dostęp do całej zawartości a nie tylko do abstraktów.
Electrofreak - zgadzam się, im więcej wiedzy tym to wszystko bardziej skomplikowane. W jednych badaniach wychodzi np azbest jako czynnik protekcyjny (brzmi niewiarygodnie, ale takie cudeńka się w nauce zdarzają... to przykład autentyczny) w pozostałych - rakotwórczy. Wszystko tak naprawdę zależy od jakości badania i metodologii. Pubmed publikuje wszystko lub prawie wszystko z medycyny. Poszukiwania warto zawęzić do publikacji np z czasopism z Listy Filadelfijskiej, aby mieć pewność, że szuka się informacji w dobrych jakościowo żródłach.
  • 381 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: carnage9 »
Zaleznie od rodzaju alkoholu moze roznie dzialac. Np wodka, jako alkohol wysokoprocentowy na jakis czas podnosi cisnienie i zaraz po wypiciu kielicha mozna sie dzieki temu troche odmulic, jednak oczywiscie pozniej wygrywa wlasciwosc uspokajajaca.
Tańcząc w ogrodzie światła...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Wed, 18 Jun 2025 16:14:02 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750263193'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.