http://neurogroove.info/trip/nefopam
Na wikipedii piszą, że blokuje wychwyt zwrotny dopaminy, serotoniny i noradrenaliny i że by może wpływa na układ glutaminergiczny (tramadol jest słabym antagonistą NMDA{1} i sigma agonistą), ale dokładny mechanizm działania jest nieznany. Podejżewam, że nefopam działa jak tramadol pozbawiony działania opiatowego (działanie stymulujące i lekkie "osłupiające" tramadolu). Wydaje się to dość logiczne, bo tram ma mocniejsze działanie przeciwbólowe, niż mogłoby się wydawać, że ma biorąc pod uwagę tylko jego działanie na receptory opioidowe.
Cytat z wiki(http://en.wikipedia.org/wiki/Nefopam):
Pharmacology
The mechanism of action of nefopam is not well understood, although inhibition of serotonin, dopamine and noradrenaline reuptake is thought to be involved in its analgesic effects,[13][14][15] and there may be other modes of action such as through histamine H3 receptors[16] and glutamate.[17]
konsultacja ze mną zagraża życiu i zdrowiu
Janssen-Cilag powinien mnie dożywotnio sponsorować
matka chemia kocha swoje dzieci i nie pozwoli im umrzeć w samotności
daje haluny, niefajne, takie dość realne nieprzyjemne
za pierwszym razem dal mi nawet pewne efekty opioidowego nawalenia, pozniej juz nie
jadlem to wieki temu
barwil mocz na rozowo czy jakos i ogolnie bylk zle tolerowany przez organizm
Warto pomagać.
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych
14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces
Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.