Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 238 / 1 / 0
Dokladnie. W sieci mozna znaleźć jaka jest częstotliwość różnych skutków ubocznych. No i opcja, ze wystąpia na raz to.... zresztą niektóre nie mogą na raz wystąpić np. zwiększony apetyt i jego brak, brak popędu seksualnego i wzmożony...

Owszem są niektóre dość popularne. A wręcz takie co prawie zawsze występują (np. zmniejszony apetyt przy dużych dawkach).

Ale są tam też wymieniane takie które występują rzadziej niż 1 na tysiąc przypadków a nawet 1 na 10 tys.
  • 1285 / 30 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
jest tutaj jeszcze ktoś na forum kto leczy depresje fluoksetyną? jeśli tak to niech się do mnie odezwie na seronil@hushmail.com to się do wie o jaki miły gest z mojej strony mi chodzi ;)
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 15 / / 0
biorę Seronil od kilku miesięcy. Jeśli chodzi o bulimie to działa, ale na krótką metę. O ile dobrze pamiętam nawet ulotce jest napisane, że fluoksetyna hamuje apetyt, ale na krótką metę tzn kilka tygodni, później leczenie (bulimii) nie ma sensu, a po kilku miesiącach pojawia się lekkie otępienie/otępienie/zmulenie, zmniejszenie libido. Przez pierwsze półtora miesiąca jadłem faktycznie mniej, ale później zaczyna się jeść tyle samo co poprzednio. Piszę z własnego doświadczenia.
  • 1241 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: ooo »
logi1720 pisze:
biorę Seronil od kilku miesięcy. Jeśli chodzi o bulimie to działa, ale na krótką metę. O ile dobrze pamiętam nawet ulotce jest napisane, że fluoksetyna hamuje apetyt, ale na krótką metę tzn kilka tygodni, później leczenie (bulimii) nie ma sensu, a po kilku miesiącach pojawia się lekkie otępienie/otępienie/zmulenie, zmniejszenie libido. Przez pierwsze półtora miesiąca jadłem faktycznie mniej, ale później zaczyna się jeść tyle samo co poprzednio. Piszę z własnego doświadczenia.
No wlasnie miales 1.5 miesiaca aby nauczyc sie jesc mniej choc wydaje mi sie ze bardzo krotko dzialalo ... jednak w tym czasie zaladek zdazyl sie przyzwyczaic jak i caly organizm reszta zalezy od Ciebie jesli sie postarasz mozesz jesc nadal tyle co podczas leczenia ... chciec to moc bardzo czesto ;) choc oczywiscie nie zawsze ;)
Sam mialem problem z nadwaga ale ostatecznie ssri pozwolily mi sie z tym tymczasem uporac i pomimo ze juz "moge" jesc duzo i mam ochote to tego poprostu nie robie i jest to do wytrzymania bo schudlem do wagi do jakiej dojsc chcialem i utrzymuje ja i jem normalnie jak czlowiek a nie to co mi smakuje do oporu az sie "najem", apetytet oczywiscie jest ale ze wzgledu na fizyczna zaleznsc (obkurczony zoladek) pozwala mi cieszyc sie malymi porcjami ;) pomimo ze zjadlo by sie wiecej
Uwaga! Użytkownik ooo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 15 / / 0
ale ja nie leczyłem się na bulimie tylko na depresję. Zaburzenia łaknienia to był skutek uboczny. A wagę mam w normie:-)
  • 463 / 10 / 0
od kliku dni przestalem brac citalopram i psyciatra przepisal mi seronil... zobaczymy jak bedzie

edit:

Camilleri, 22.12.2006, 16:17:
jak już wspominałem branie kodeiny wraz z jakimkolwiek SSRI zmniejsza bardzo znacząco terapeutyczne działanie leku antydepresyjnego. To sprawdzona informacja, potwierdzona przez wielu psychiatrów. Po prostu nie ma sensu wydawać kasy i łudzić się nadzieją, że lek zadziała, bo nie zadziała. Wiem to nie tylko z teorii ale i z praktyki. Na przestrzeni przećpanych latleczyłem się asentrą, seroxatem, citalem, efectinem i żaden z tych leków nie zadziałał, gdy brałem kodeine. Dopiero, gdy robiłem sobie przerwy w ćpaniu działanie luku się odsłaniało. Byłem jednak zbyt głupi i słaby by z tym skończyć. Pamiętaj o tym zielona.
Chcesz się leczyć skutecznie, zapomnij o ćpaniu, a już na pewno o ciągach.

ciekawe
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2009 przez inmda, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sklejam.
fizyka narkotyki i muzyka
wujek supra
  • 1072 / 122 / 3
Nieprzeczytany post autor: Wincent »
Zacząłem jeśc parę dni temu (ok. tydzień) Seronil. Narazie jedyny skutek tylko zmniejszenie łaknienia. Ale cierpliwie czekam:)
Porady prawne (nie charytatywne)-> Prywatna wiadomość
  • 66 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hajuto »
Odwiedziłem dziś lekarza rodzinnego, po raz pierwszy od lat paru.
Chciałem tylko reckę na tabex- zamierzam w końcu rzucić szlugi.
Byłem po pracy, paru piwkach, kloniku, setce- zwykle.
Zaczął mnie nagadywać, rozgadałem się lekko, że ze spaniem mam problem, zmiany nastroju, zaburzenia równowagi, obraz się czasem rozmywa itd. to co od lat paru.
Żadna nowość. Żaden problem. Znam i kontroluję. Żyje słodko, świadomie, mam się dobrze.
Korzystając z okazji i lekko ośmielony poprosiłem o skierowanie na krew, mocz, wątrobowe próby- tak mnie wzięło.
A tu bach, zapisał lorafen i fluoksetynę.
Zaskoczył mnie tym benzo (nie potzrebne mi to w zasadzie- benzosy mam skądinąd- lepsze i nie w tym celu).
Podziękowałem, wyszedłem. Poczytałem i... Flou? rodzinny lekarz, tak po 5 minutach wizyty? 20mg tablety?
Idzie to stosować jedynie nasennie? bez widocznego wpływu na stan psychiczny? jeśli tak to w jakich ilościach, ile przed zamierzonym snem, jakie skutki niepożądane? Warto?
Mógłby ktoś.
  • 1241 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: ooo »
nie nie zadziala nasennie ... wogole nie ma dzialania nasennego choc pierwsze tygodnie mozesz ziewac i faktycznie mozesz byc senny (ale nie koniecznie) jednak sa to niechciane sporadyczne efekty uboczne.
Po fluo jest dobry naped swietny humorek zyc sie chce ... :D u mnie fajnie dzialalo 60mg ... zylem jak w sielance wszystko mnie walilo wszystko bylo dobre empatia wykurwista fajny lek ogolnie :D
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2009 przez ooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik ooo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3247 / 354 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
co sądzicie o miksie z paroksetyną. Najbardziej prosiłbym o wypowiedzi znawców farmakokinetyki.

Fluoksetyna aby przetransformować sie w swój najbardziej porządany metabolit norfluoksetyne potrzebuje enzymu CYP2D6. Norfluoksetyna posiada t½ 3dni podczas gdy tmax fluoksetynyn wynosi ledwie 6h.

Obecnie biore 20mg fluo rano i wieczorem w odstepie mniej wiecej 12h (kolekcjonuje norfluoksetyne) jednak w najbliższym czasie planuje ranna dawke fluo zamienic na 20mg paro. Paroksetyna jest również inhibitorem 2D6 i zastanawiam sie czy 12 godzin wystarczy aby odnowic zapasa enzymu. Przy okazji brak CYP2D6 powoduje dłuższą żywotność paroksetyny.

Wiem że kombinuje, ale tak czy siak bede miał tą paroksetyne i głupio by jej nie wykorzystać do pełnegp wzmocnienia działania. Dzieki i pozdro za konkretne odpowiedzi.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.