Leonotis leonorus - super działają płatki kwiatów zamast tytoniu w jointach z marią :)
Leonorus nepetofilia - vide leonotis leonorus , super w połączeniu z canabisem , indywidualnie działa tylko na osoby bardzo czułe na alkaloidy .
Mi spalenie calego jointa z samego serdecznika syberyjskiego dalo efekt podobny do spalenia 1 bucha sredniego ziola :P
Palenie L.Sibiricus lub Nepetifolia, działa korzystnie na astmę oskrzelową :)
Taki mały paradoks. Dym z tych roślinek (a konkretnie alkaloidy) rozkurcza oskrzela i lepiej się oddycha.
Serdecznika też hodowałem, i tka jak już panowie mówili - kwiaty czasem same (bardzo rzadko), a suszone liście mieszałem np z mj (zamiast tytku, zdecydowanie wolę tak, i już od dawien dawna z tytkiem nie mieszam).
Po dzisiejszym robię przerwę
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.