Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
Mój problem jest następujący: zamierzam w przyszłości wypróbować działanie naszej ukochanej roślinki poprzez wypalenie liści. Jednak w większości materiałów nie jest podana dawka (ilość liści - w pewnych widełkach oczywiście, w końcu każdy reaguje inaczej), lub jest podana w mg co wg. mnie jest bezsensem - żeby uniknąć błędów potrzebna jest dokładna waga - zwykła kuchenna jest niewystarczająca.
Jeśli więc ktoś by był tak uprzejmy i przybliżyłby mi ten problem, byłbym wdzięczny.
jelsi oczywiście masz dostep do pewnej ilosci, ktora pozwoli ci na ustalenie dawki odpowiedniej dla ciebie, mysle ze 1-2 palenia wystrcza :)
Dawkowanie możesz znaleźć na stronie herbarium, dokładnie - http]
"Dawkowanie palonej Szałwi (liście przeciętnej mocy)
Lekko 1/4 g
Przeciętnie 1/2 g
Mocno 1 g" - tylko powiedz jak można odmierzyć np. 1/2 g bez dokładnej elektronicznej wagi i się nie pomylić (nie odmierzyć np 2g). Nie lepiej by było np lekko - 2-3 średnie liście?
"Zazwyczaj kruszy się dwa średnie liście" - sam przyznaj niewiele to mówi (choćby o poziomie na jaki zazwyczaj to przenosi itp).
Chyba faktycznie trzeba będzie samemu dojść do odpowiedniej ilości.
Przepraszam że się tak wykłucam, ale ta sytuacja (z brakiem dawek ilościowych) jest lekko denerwująca.
Wszedzie piszecie, że na każdego osobnika działa inna dawka Salvinorinu, stąd też zarzucę brak wiedzy autorowi tematu. Może na Ciebie zadziałają 3 liście o długości 15 cm zebrane w lato, a na mnie 2 zebrane w zimę z roślinki na parapecie :)
Odpowiedź na pytania o dawkę jest bardzo prosta. Trzeba próbować, optymalnie zwiększając ilość materiału.
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana
Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy
Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.