Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 550 / 112 / 0
Ptaszyny moje kochane, ale sami chcieliście. Ja tylko mówię, że ludzie mylą przyczynę ze skutkiem.

Jak ktoś tu ćpa, albo coś robi. Tu i w życiu to się natychmiast posługują i doszukują psychologicznych Freudowskich, Jungowskich czy innych mechanizmów. Moim zdaniem to będzie za 200 lat sklasyfikowane jako fantastyka, albo pseudonauka.

Myślę, że stworzą jakiegoś implanta do głowy, że OCD, ADHD, HSP, czy coś innego zniknie w ułamku sekundy i całe te filozofie są na nic.

Tak @OjciecPio2 tak uważam, że nawet takie rzeczy jak to, że Seba kupił passata to kwestia genów, hormonów i neuroprzekaźników.

Testosteron i dopamina zabuzowały w jajcach, chciał się popisać przed laskami i kupił. Ja wiem, że to nie jest fajne, ale świat jest właśnie taki. Darwinistyczny, nihilistyczny.

No, a jak domysły się skończą, prześwietli się tkankę to okaże się, że prawda jest brutalna tak jak brutalny był zastrzyk w dupala, który za dzieciaka dostałem od piguł najgrubszą igłą aż mnie we 4 musiały trzymać, chociaż miałem może z 9 lat i sięgałem im do pasa to się tak szarpałem w panice, że jeszcze prawie z nimi wygrałem.

Wy tej brutalności po prostu nie akceptujecie.

Jak se chłop dynamiczniak poradził, ma grube nadgarstki, firmę, warsztat samochodowy, ma dobrą energię, wysypia się, rano wstaje i robi se kawę w swoim wielkim salonie w nieruchu deweloperskim, odniósł sukces, awanse, po pracy gra w kosza to się mówi, że był pracowity i się wyrobił.

No, a IMHO to jest odwrotnie. To geny, hormony i tkanka zdeterminowały, że odniósł sukces. Nie ma lenistwa.

Są po prostu dobre neuroprzekaźniki, które generują brak zmęczenia, brak lęku społecznego, dobre dogadywanie się z ludźmi i to wpływa na życie, sukces i przebieg całego życia, czy będziesz normalsem z dobrym dochodem, chatą, ładną żoną i zdrowymi dziećmi. Wszystko geny.

Przecież ja doskonale wiem jakie są te ograniczenia, bo od 8 lat w robocie jak dostanę do zrobienia długą tabelkę na 1000 wierszy to gdy się o tym dowiaduję to zalewa mnie fala cierpienia nie do opisania, niemal płacz i potem siedzę, wyrywam włosy z głowy i cierpię, bo moje ADHD sprawia, że mnie rozsadza, wiercę się, nie mogę skupić, szukam innych rzeczy.

A mój normalny kumpel z roboty siada i na luzie to robi, bo ma zdrowy, normalnie wykształcony mózg i tylko z zazdrością patrzę jak to nie kosztuje go żadnego wysiłku i niecierpliwości.

Geny za tym stoją i tyle. Za każdą decyzją, wyborem i tym jak się życie ułoży. Dużo hormonów, dopaminy, GABA, grubokostność, wzrost i tkanka to jest przepis na sukces i jego gwarancja.
  • 135 / 53 / 0
Nie kupuję po prostu teorii jednego klucza do wszystkiego. Życie jest niestety bardziej chaotyczne. I chyba całe szczęście, bo gdyby naprawdę wszystko było zapisane w tkance i hormonach, to moglibyśmy zamknąć forum. Zamiast dyskutować, wrzucalibyśmy sobie wyniki genotypowania i byłoby po temacie.
  • 695 / 169 / 0
@Ptaszyna już dotarło jakiś czas temu do mnie, że zabetonowales się w swoim przeświadczeniu, a chochoła z którym tak heroicznie walczysz wzmocniles zbrojeniem.

Mimo wszystko zapytam - skoro ADHD utrudnia ci wykonywanie obecnej pracy, czemu nie poszukasz takiej, w której nie będzie ono istotna przeszkodą, ba, może nawet okazać się paradoksalnie zaletą?
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie

Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.

Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP

Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.

Cały grzyb a czysta psylocybina: co naprawdę pokazał model obliczeniowy

Pytanie krąży po literaturze od dekady: czy psylocybina wyjaśnia całe działanie grzyba, czy tylko jego część? Praca zespołu z University of the Free State, opublikowana 16 marca 2026 roku w Scientific Reports, próbuje odpowiedzieć na nie narzędziami chemii obliczeniowej.