Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 160 / 21 / 0
27 września 2026Amadeusz626 pisze:
Matko, jaki szum.
Rozpatrując temat w ten sposób to uzależnia także hydroksyzyna, jak ktoś bierze codziennie i podoba mu się efekt. Jak ktoś bierze prege po 3g czy w innych celach niż leczenie (ktoś napisał forum dla ćpunów, ale ci, którzy przeglądają dział z lekami np. SSRI to nie zawsze są ćpuny, to także forum dla osób zażywających różne substancje z różnych powodów). Przez ostatnie 8 lat brałem regularnie od 50 do 450 mg dziennie pregabaliny, potem z takiej dawki potrafiłem zejść do 0 z dnia na dzień i nie mieć żadnych efektów odstawiennych oprócz tego, że po prostu lek nie dzialal. Nie miałem nigdy żadnej chęci do powrotu do leku, lekarze również nie mówią o uzależnieniu, gdy bierze się w przepisanej dawce. Znam osoby, które również biorą pregę i odstawiają bez problemu bez chęci brania. Może macie inne rozumienie uzależnienia ale jeśli definiujemy je jako (tak mi zacytowal jeden z lekarzy) niewyobrażanie sobie funkcjonowania bez niej no to nie. Pregabalina nie uzależnia. A wszystko brane w dziwnych ilościach jest wyjątkiem od tej reguly.
Ja nie napiszę, że prega nie uzależnia, ale mam wrażenie, że uzależnia niektórych. Nie chcę jej w żadnym stopniu bronić i wkurwia mnie, że każdy lekarz przepisuje ją zanim jeszcze powiesz z czym do niego przychodzisz (mam wrażenie, że mają prowizję kurwa od każdej recepty), ale przynajmniej w moim przypadku, ten lek nie okazał się taki groźny. Brałem dawki terapeutyczne, dochodzące do maksa czyli 600 mg/d. Schodziłem z tego praktycznie z dnia na dzień i niczego złego nie odczułem. Nie kwestionuje, że ludzie przeżywają z tym lekiem piekło - pewnie tak jest, ale zgadzam się z @Amadeusz626, że jest to kwestia mocno osobnicza - tak wynika z moich doświadczeń i obserwacji.
  • 144 / 11 / 0
Czas eliminacji pregabaliny z osocza podaje się 5 (32h) lub nawet 6 (38h) czasów półtrwania. Czy po takich 38h od ostatniego wzięcia można powiedzieć, że rozpoczyna się budowanie tolerancji organizmu na nią od nowa? Ile dni może zając odbudowanie tolerancji, jeśli aktualnie wzięcie 150mg jest bardzo lekko odczuwalne, a kiedyś ta dawka pomagała mi psychicznie być silniejszym?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce

Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.

Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie

Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.

Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!

Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.