Anhedonia jest mniejsza. Wraca przyjemność z małych rzeczy, jak np. kawa o poranku, widok wschodu słońca itp.
Pewnie też skutkiem tego było tydzień temu odstawienie Bupropionu 150mg bo niby nic nie działał, a odstawienie spowodowało u mnie ahedonie.
Dziś 3 dzień i mega mocno odczuwam działanie tych 5mg, ciekawe jak szybko wbije się tolerka. Z plusów zero zjazdów po zejściu itp.
Zastanawiam się czy w dni w które pracuje w restauracji i 11h siedze na dupie bo czesto mało pracy jest nie brać wcale, aby nie nabijać sobie tolerancji. W przeciągu miesiąca to 10-12dni a ja i tak nic produktywnego tam nie robie, tylko bede siedział bardziej znużony.
Jakie macie doświadczenia biorąc już spore dawki i nie przyjmując ich np: w weekendy? Macie gorsze dni, czy neutralnie?
Pierwsza dawka Medi CR10 została przyjęta i totalnie czułem się jak na haju (...) Pewnie też skutkiem tego było tydzień temu odstawienie Bupropionu 150mg bo niby nic nie działał, a odstawienie spowodowało u mnie ahedonie.
Dziś 3 dzień i mega mocno odczuwam działanie tych 5mg, ciekawe jak szybko wbije się tolerka.
Zastanawiam się czy w dni w które pracuje w restauracji i 11h siedze na dupie bo czesto mało pracy jest nie brać wcale, aby nie nabijać sobie tolerancji. (...) Jakie macie doświadczenia biorąc już spore dawki i nie przyjmując ich np: w weekendy?
Pytasz, czy dni off są gorsze czy neutralne. Zazwyczaj nie ma opcji na neutralność. Kiedy organizm i układ nagrody przyzwyczają się do zewnętrznego paliwa, to po odcięciu dawki zaliczysz tzw. zjawisko z odbicia (rebound effect). Będziesz po prostu bardziej znużony, śnięty, pewnie odpali ci się wilczy apetyt, a klasyczne objawy ADHD (jak rozproszenie czy brak motywacji) uderzą cię przez te 1-2 dni trochę mocniej niż zanim zacząłeś brać lek. To w pełni normalna reakcja fizjologiczna. Jeśli możesz sobie pozwolić na takie lekkie warzywienie w luźniejsze dni w pracy czy w weekendy, to jak najbardziej nie bierz. Wyjdzie ci to tylko na plus.
z fartem.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Ogólnie ,,na trzeźwo" nie narzekam az tak bardzo na swoje zycie, daje rade choć według terapeuty przez 30 lat z ADHD sam wypracowałem sobie całe mnóstwo strategii do życia.
Bardziej mnie interesuje czy długofalowo medikinet zastąpi mi kofeine ktora pochłaniam od 20 lat w dużych ilościach, bo 4 dzień i dziwne uczucie, że nawet nie myśle o energetyku, a to był mój rytułał dzień w dzień przez kupe lat.
To by mi nawet wyszło na plus jakby ten efekt się utrzymał, nie interesuje mnie euforia a stabilność do pracy. Bo po odstawieniu bupropionu no tragedia była.
06 września 2026dawajdawaj95 pisze: Skoro scrollowanie szkodzi po metylofenidacie, to czy słuchanie muzyki po MPH też szkodzi na dopamine? Bo na logike dobra muzyka=wyzwalacz dopaminy chyba
06 września 2026dawajdawaj95 pisze: Skoro scrollowanie szkodzi po metylofenidacie, to czy słuchanie muzyki po MPH też szkodzi na dopamine? Bo na logike dobra muzyka=wyzwalacz dopaminy chyba
I tutaj wchodzi MPH, bo osobom z ADHD MPH pomaga nadpisać te poprzednie nawyki. Nagle sprzątanie domu, uczenie się, czy kończenie waznych spraw też sprawia satysfakcje. Ale można to kształtowanie nawyku poświęcić na więcej scrollowania.
A co do muzyki, szkodzi to duże słowo, ale np. przeszkadza tzw dopamine stacking. Czyli nakładanie na siebie wyzwalaczy dopaminy (muzyka, używki itp). Np. w kontekście siłowni - przyzwyczajasz się że musi napierniczać heavy metal, musi być przedtreningówka, amonia itp. i bez tego wydaje ci się że trening jest kijowy. Ale nie przesadzałbym w ograniczaniu tego, jesli nie przeszkadza to w życiu. Chociaż np. jak jestem na siłce, to nie przeglądam telefonu, nie słucham muzy (prócz tej co leci w tle), nie biorę przedtreningówek i każdy trening wchodzi podobnie.
@Encefallus
Jest większa satysfakcja z słuchania. Czy to źle czy dobrze - nie wiem.
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Wolne Konopie w Komendzie Głównej Policji. Policjanci też widzą absurdy obecnego prawa
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce
Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.
Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda
Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.