Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 24 / / 0
A czy po przyjęciu bupry dostał ktoś wywołanych objawów ?
  • 308 / 92 / 0
Dla ludzi korzystających z plastrów - przekminiłem, że ten klej na matrycy który zawiera buprę można bardzo łatwo zeskrobać nożykiem. Potem wystarczy uformować z niego kulkę i pod język - o wiele wygodniej się to trzyma niż kawałek plastra oraz szybciej i mocniej wchodzi.
  • 24 / / 0
To mój 3 dzień na 1 mg bupry . Pierwsze 0,5 mg przyjąłem 25 godz po dawce Tramalu , ogólnie zniosła objawy odstawienne . Jedynie dwa dni napieprzal mnie leb dość solidnie . Ogólnie czuje się normalnie . Tak z ciekawości zapytam jak to jest , że u niektórych pojawia się jakiś lepszy humor , motywacja itp ? U mnie nic takiego nie występuje. Ogólnie mam przepisane 2 mg , ale biorę 1 mg
  • 308 / 92 / 0
@Drogel12 bo bupra nie u wszystkich działa wyczuwalnie, to bardzo specyficzny opioid. Poza tym zaraz po przesiadce z ciągu na pełnym agoniście ona właśnie jedynie co robi to znosi objawy odstawienne, a działanie psychoaktywne pojawia się po około 1-2 tyg kiedy organizm się nią trochę nasyci i tolerancja na opio spadnie. Przynajmniej u mnie tak to wygląda.
  • 24 / / 0
A jakie dawki bierzesz i jak później odstawiasz bupre ?
  • 308 / 92 / 0
@Drogel12 zazwyczaj 1mg 3-4 razy dziennie, bo ja buprę stosuję również przeciwbólowo. Nie odstawiałem jej jeszcze nigdy, z oksy wskoczyłem na buprę i tak sobie ciągnę już prawie rok - bardzo mi pomaga z przewlekłym bólem i trzymaniem nałogu w ryzach.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę

Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.

Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.

Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii

Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.