Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1506 / 29 / 0
Być może źle się wyraziłem - IKP ma każdy, jest zintegrowany z P1, ale nie instalowałem go na urządzeniu, tak samo jak nie instalowałem mObywatel'a przez "profil zaufany" przez bankowość internetową (bo zaufany to jest on tylko z nazwy).
I jestem właśnie po rozmowie z dwoma lekarzami różnych specjalizacji i nie, nie widzą żadnej z recept poza tymi, które oni sami wystawili. Jednogłośnie twierdzą, że musiałbym dać im dostęp (wysłany link od Zainteresowanego lekarza, który to klikając - wyrażam dobrowolną zgodę na wgląd, udostępnienie Historii zdarzeń, wizyt, porad i rzeczonych wcześniej recept). Nadal jednak muszę przeprowadzić proces rejestracji przez Bank / Profil Zaufany, któremu nie ufam. Gdy tylko będę w gabinecie ziomka poproszę go o odchylenie monitora, by mi pokazał, co on dokładnie widzi na mój temat. Dopytam też o wersję pe-jedynki. Dużo więcej widzą w aptekach, i to bez żadnych profili zaufanych, tylko PESELu). I wielu ciekawskich lubi sobie zadzwonić do dyżurki danej przychodni i złamać wszelkie tajemnice, dla bezpieczeństwa PWZ.
  • 599 / 213 / 0
@Non to masz słabych lekarzy :D pracuję w tej działce i wiem, że widać wszystkie recepty, mam też potwierdzenia od lekarzy. To że ktoś nie widzi to co najwyżej wina braku zintegrowania programu na którym pracuje z P1. Lekarz logując się bezpośrednio na P1 będzie widział wszystkie recepty.
Opisywałam jakiś czas temu w którymś temacie nawet jak ortopeda u którego byłam pierwszy raz w życiu wyśpiewał mi wszystkie leki jakie biorę sam z siebie - ja się nawet słowem nie odezwałam, o żadnym nadawaniu uprawnień nawet nie ma co mówić. Inny specjalista nawet mi powiedział nazwisko lekarza u którego wcześniej leczyłam się długi czas, mimo, że ja powiedziałam mu tylko, że po 10 latach z różnych względów postanowiłam zmienić lekarza, ale nazwiska na pewno nie powiedziałam.
  • 982 / 178 / 0
Zależy od lekarza. Ja mam takiego psychiatrę, co już wyszarpałam od niego takie gargantuiczne ilości benzo, że wnioskuję, że ''limity'' mogą się brać z hamulców lekarzy, ich decyzji odnośnie tego czy pacjent tego faktycznie potrzebuje lub podejrzeń że pacjent ćpa benzo. W ciągu ostatnich 4 lat, jakby ktoś spojrzał na moje IKP to co poniektórzy by zbledli jakie dawki alpry, klonów i całej gamy benzodiazepin magik mi wypisywał. Końskie dawki, które przy mojej wadze powinny być wypisywane w 1/2 albo i w 1/3. Wszystko zależy od lekarza. Ja mam psychiatrę, który zna mnie od lat i wie jak życie mnie przetyrało i masakruje mnie dalej a bez benzo ataki paniki lub stany przedpadaczkowe(jestem epileptykiem), wykończyłyby mnie do reszty. Wypisuje mi końskie dawki benzo, pomimo, że podejrzewa, że mogę ich nadużywać. Ja tymczasem robię sobie od czasu do czasu zapasy na czarną godzinę, albo nie korzystam przez jakiś czas i wracam. Jak dla mnie, na bazie moich doświadczeń - nie sądzę, żeby był limit recept czy coś w tym stylu. O tym decyduje lekarz na podstawie historii pacjenta oraz jego stanu.
hipnotyzuję ludzi jak Kaszpirowski
  • 8 / 1 / 0
@ladyinnaightmares Jeśli jak chcą, to zobaczą wszystkie recepty bez problemu, to po co istnieje funkcjonalność udostępniania historii recept w IKP? Trzymają to żeby zachować pozory? I jak to się w sumie ma do tajemnicy lekarskiej? Przecież niekoniecznie muszę chcieć ujawniać, że leczę się na łeb podczas rutynowej wizyty lekarskiej z powodu przeziębienia.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.

Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.

Feralny lot Air India. Dwóch kolejnych pilotów oblało... narkotesty

Ciąg dalszy rozliczania feralnego lotu samolotu Air India z Phuket w Tajlandii do Delhi w Indiach. Po tym, jak kapitan nie przeszedł testu na obecność narkotyków, przewoźnik przebadał ponad trzystu pilotów i w dwóch przypadkach testy dały wynik pozytywny.