Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1506 / 29 / 0
Być może źle się wyraziłem - IKP ma każdy, jest zintegrowany z P1, ale nie instalowałem go na urządzeniu, tak samo jak nie instalowałem mObywatel'a przez "profil zaufany" przez bankowość internetową (bo zaufany to jest on tylko z nazwy).
I jestem właśnie po rozmowie z dwoma lekarzami różnych specjalizacji i nie, nie widzą żadnej z recept poza tymi, które oni sami wystawili. Jednogłośnie twierdzą, że musiałbym dać im dostęp (wysłany link od Zainteresowanego lekarza, który to klikając - wyrażam dobrowolną zgodę na wgląd, udostępnienie Historii zdarzeń, wizyt, porad i rzeczonych wcześniej recept). Nadal jednak muszę przeprowadzić proces rejestracji przez Bank / Profil Zaufany, któremu nie ufam. Gdy tylko będę w gabinecie ziomka poproszę go o odchylenie monitora, by mi pokazał, co on dokładnie widzi na mój temat. Dopytam też o wersję pe-jedynki. Dużo więcej widzą w aptekach, i to bez żadnych profili zaufanych, tylko PESELu). I wielu ciekawskich lubi sobie zadzwonić do dyżurki danej przychodni i złamać wszelkie tajemnice, dla bezpieczeństwa PWZ.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.

Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę

Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.

Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.