Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 62 / 13 / 0
@zofiapompa
Anhedonia jest mniejsza. Wraca przyjemność z małych rzeczy, jak np. kawa o poranku, widok wschodu słońca itp.
  • 2 / / 0
Pierwsza dawka Medi CR10 została przyjęta i totalnie czułem się jak na haju, no może nie nietrzeźwy ale nastrój i w ogóle chęć do życia wróciły mocno.
Pewnie też skutkiem tego było tydzień temu odstawienie Bupropionu 150mg bo niby nic nie działał, a odstawienie spowodowało u mnie ahedonie.
Dziś 3 dzień i mega mocno odczuwam działanie tych 5mg, ciekawe jak szybko wbije się tolerka. Z plusów zero zjazdów po zejściu itp.
Zastanawiam się czy w dni w które pracuje w restauracji i 11h siedze na dupie bo czesto mało pracy jest nie brać wcale, aby nie nabijać sobie tolerancji. W przeciągu miesiąca to 10-12dni a ja i tak nic produktywnego tam nie robie, tylko bede siedział bardziej znużony.

Jakie macie doświadczenia biorąc już spore dawki i nie przyjmując ich np: w weekendy? Macie gorsze dni, czy neutralnie?
  • 1795 / 546 / 2
@Darknes17
Pierwsza dawka Medi CR10 została przyjęta i totalnie czułem się jak na haju (...) Pewnie też skutkiem tego było tydzień temu odstawienie Bupropionu 150mg bo niby nic nie działał, a odstawienie spowodowało u mnie ahedonie.
Ten "haj" i nagły powrót chęci do życia to klasyczny miesiąc miodowy (honeymoon phase) na stymulantach. Nie przyzwyczajaj się do tego, bo ta początkowa euforia z czasem naturalnie siada i nie na tym polega właściwe terapeutyczne działanie leku. Twój mózg dostał spory wstrząs – najpierw odstawiłeś bupropion (który też działa jako inhibitor wychwytu zwrotnego NDRI), co mocno zbiło ci dopaminę w dół i wywołało anhedonię. Chwilę później wrzuciłeś metylofenidat (MPH), który potężnie zablokował transporter dopaminy i zalał synapsy na nowo. Taki kontrast po prostu musiał cię mocno wystrzelić.
Dziś 3 dzień i mega mocno odczuwam działanie tych 5mg, ciekawe jak szybko wbije się tolerka.
To, że czujesz uderzenie 5mg z tabletki CR 10mg, to bardzo trafny wniosek. Medikinet CR uwalnia się dokładnie w proporcji 50/50 – pierwsza połowa działa od razu, a reszta uwalnia się z peletek w jelitach po kilku godzinach (tylko pamiętaj, żeby bezwzględnie brać to w trakcie posiłku, bo bez jedzenia zmieniasz ph i cały ten mechanizm przedłużonego uwalniania po prostu idzie w łeb). Tolerancja na sam euforyczny wjazd potrafi się wyrobić w kilka tygodni, ale właściwe działanie na skupienie i ogarnianie życia zostaje znacznie dłużej.
Zastanawiam się czy w dni w które pracuje w restauracji i 11h siedze na dupie bo czesto mało pracy jest nie brać wcale, aby nie nabijać sobie tolerancji. (...) Jakie macie doświadczenia biorąc już spore dawki i nie przyjmując ich np: w weekendy?
Robienie sobie regularnych przerw (tzw. drug holidays) to jedna z najsensowniejszych rzeczy, jakie możesz zrobić, żeby utrzymać skuteczność leczenia i nie musieć co chwilę podbijać dawek u lekarza. Skoro w robocie i tak głównie siedzisz i nie potrzebujesz ostrego skupienia, to jest to idealny czas na reset dla twoich receptorów dopaminergicznych.

Pytasz, czy dni off są gorsze czy neutralne. Zazwyczaj nie ma opcji na neutralność. Kiedy organizm i układ nagrody przyzwyczają się do zewnętrznego paliwa, to po odcięciu dawki zaliczysz tzw. zjawisko z odbicia (rebound effect). Będziesz po prostu bardziej znużony, śnięty, pewnie odpali ci się wilczy apetyt, a klasyczne objawy ADHD (jak rozproszenie czy brak motywacji) uderzą cię przez te 1-2 dni trochę mocniej niż zanim zacząłeś brać lek. To w pełni normalna reakcja fizjologiczna. Jeśli możesz sobie pozwolić na takie lekkie warzywienie w luźniejsze dni w pracy czy w weekendy, to jak najbardziej nie bierz. Wyjdzie ci to tylko na plus.

z fartem.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 106 / 28 / 0
@Darknes17 skąd ja to znam... pamiętam jak pierwszy raz zjadlam MPH i bylam zakochana ze dziala tak pieknie i czysto, wszystko sie chce robić i mam w glowie klarowny plan na to jak coś zrobić.. a potem skonczylo sie na wpieprzaniu całego jednego blistra 20mg ir dziennie sniffem XDDD. Jeśli zaczynałabym ponownie z medikinetem to nie popełniałabym znowu tego samego błędu, tak jak pisał merx, w dni w których masz że tak powiem "mniej na głowie" odpuść sobie medi w miare możliwości bo leżenie i opierdalanie sie na peaku MPH to jak włożenie twoich receptorów do rozgrzanej frytury i ich usmażenie :D
:nos: dzieki [h] za moje M <3 :nos:
  • 6 / / 0
Skoro scrollowanie szkodzi po metylofenidacie, to czy słuchanie muzyki po MPH też szkodzi na dopamine? Bo na logike dobra muzyka=wyzwalacz dopaminy chyba
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!

Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.

Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór

Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.

Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.