Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
W końcu czego się nie robi dla pienie... - ekhem! - dla pacjenta
Ja jestem ciekaw , jak MPH wpłyną by na moją psychikę/osobowość .
Z takich objawów to tez niechęć do monotonnych czynności , nie kończenie działań ..
Tez mówi się o dysregulacji emocji i długo utrzymującymi się owymi stanami
yikokode pisze:To jak za dzieciaka tak nie bylo to nie ADHD w takim razie. Moze depresja albo ASD?
To o czym pisze Bezniku, czyli bycie "wycofanym w swojej glowie" i "myslicielem", to ksiazkowy przyklad ADHD z przewaga zaburzen koncentracji uwagi (czyli dawne ADD). Takie dzieciaki najczesciej umykaja systemowi i nauczycielom, bo sa grzeczne, siedza w lawce i po prostu patrza sie w okno, bujajac w oblokach. Rzucanie wiec diagnozami przez neta, ze to na pewno nie ADHD tylko depresja do leczenia bupropionem, mija sie z celem.
Bezniku pisze:Z takich objawow to tez niechec do monotonnych czynnosci , nie konczenie dzialan .. Tez mowi sie o dysregulacji emocji
Pytasz jak MPH (metylofenidat) wplynalby na twoja psychike – u wiekszosci osob z twoim profilem, o ile diagnoza faktycznie sie potwierdzi, dziala to tak, ze nagle ten ciagly wewnetrzny monolog i natlok mysli po prostu cichnie. Pojawia sie "miejsce" w glowie. Dostajesz chemiczny hamulec i paliwo jednoczesnie, co pozwala usiasc do najnudniejszej pracy na swiecie i ja skonczyc bez poczucia, ze sprawia ci to fizyczny bol. Kwestia dysregulacji emocjonalnej tez czesto fajnie sie na tym prostuje, bo lek odcina to potworne przebodzcowanie.
Zamiast jednak gdybac na forum, poszukaj ogarnietego psychiatry, ktory specjalizuje sie w ADHD u doroslych. Przerobicie wspolnie test DIVA-5, przeanalizujecie twoje dziecinstwo i bedziesz mial czarno na bialym, na czym stoisz i jakie leki beda dla ciebie bezpieczne.
z fartem.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór
Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie
Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.