Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1005 / 185 / 0
@CloneserSztuki zaczynałem od 10mg i jak wskoczylem na 20mg tak ozdrowiałem.Podczas kuracji nie było żadnych używek, nawet alkoholu.Ciezka fobia społeczna(można powiedzieć stopień inwalidzki), lęki i depresja poszły w zapomnienie.Byłem w szoku że w głowie może być taka cisza,zero natłoku myśli.Niestety po 3msc czar prysł.Szoku doznało także moje otoczenie,nagle rozgadany i pełen życia.
  • 56 / 6 / 0
Pytam się o uboki bo biorąc Dulo kiedyś tam przez pierwsze półtora tygodnia praktycznie bym tylko spał i leżał i nie wiem czy w robocie bym ogarniał gdyby znowu przyszło takie rozleniwienie.
  • 575 / 30 / 0
26 sierpnia 2026kolizjan pisze:
Czy podczas wchodzenia na Esci mieliście jakieś większe, mniejsze uboki?
W porównaniu do innych SSRI np sertraliny to bardzo łagodnie mi się wchodziło(działanie też łagodne chociaż kiedyś bardzo mnie postawił na nogi) na escitalopram, uboki były ale o natezeniu niskim do średniego, typowe dla SSRI na wchodzeniu typu nasilenie lęków, ziewanie, zmiany apetytu, bóle głowy czy uboki z układu pokarmowego
ODPOWIEDZ
Newsy
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.

Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.

Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG

Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.