https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
To co opisujesz bardzo przypomina klasyczną spiralę lęku zdrowotnego. Pojawia się jakiś objaw fizyczny, człowiek zaczyna go obserwować, interpretować jako coś groźnego, poziom lęku rośnie, a wraz z nim nasilają się objawy somatyczne. Wtedy jeszcze bardziej skupiasz się na ciele i koło się zamyka.
Najbardziej zwróciło moją uwagę to, że przeszedłeś już przez SOR, kardiologa, echo serca, badania krwi, hormony tarczycy i praktycznie wszędzie słyszysz to samo: wyniki są prawidłowe. Mimo to umysł dalej szuka potwierdzenia, że może jednak coś przeoczono. To jest bardzo częsty mechanizm przy zaburzeniach lękowych.
Paradoksalnie problemem przestaje być wtedy samo serce czy organizm, a ciągłe monitorowanie organizmu. Człowiek sprawdza tętno, analizuje każde ukłucie, każde uczucie gorąca, każdy skurcz mięśnia. Zdrowa osoba takich rzeczy nawet by nie zauważyła.
Dobrze, że trafiłeś do psychiatry, który zmodyfikował leczenie i że widzisz już pewną poprawę. Skoro objawy osłabły po zmianie leków, to też jest jakaś wskazówka, że układ nerwowy był mocno rozregulowany i potrzebuje czasu na uspokojenie.
Zgadzam się też z tym, co napisali poprzednicy: farmakologia może wyciszyć objawy, ale warto równolegle przepracować mechanizmy lękowe na terapii. Bo nawet jeśli obecne objawy miną, to nieprzepracowany lęk często po prostu znajduje sobie nowy temat.
Najważniejsze na ten moment wydaje mi się to, że masz za sobą naprawdę sporą diagnostykę i nic nie wskazuje na katastrofalny scenariusz, którego najbardziej się obawiasz. Daj sobie trochę czasu, nie dokładaj kolejnych badań bez wyraźnych wskazań i obserwuj, jak organizm reaguje na nowe leczenie przez najbliższe tygodnie.
Powodzenia i dużo cierpliwości. Nerwica potrafi dać objawy tak przekonujące, że człowiek jest gotów przysiąc, że to musi być jakaś ciężka choroba. A jednak bardzo często okazuje się, że największym problemem jest właśnie przestraszony i przeciążony układ nerwowy.
Jeśli nerwica uaktywniła się po bk problem jest głownie receptorowy.
Jednak możesz też błędnie interpretować różne sygnały z ciała i nasilać spirale lęku, a także utknięcie w pewnej pętli pamięciowej z której trudno się uwolnić.
Ruszaj się,przebywaj trochę wśród natury,pij wodę,ogranicz kofeinę i nikotynę do minimum. Powinno być naprawdę dobrze jeśli będziesz utrzymywać dalej absytnencje
jak nie bierzesz leków i nie masz przeciwwskazań wprowadziłbym i zobaczył jak z nerwicą sprawa i jak reaguje na inozytol(poczytaj jak działa na nerwice itp, są badania) (jeśli tak to duże dawki typu 4g x3 r dziennie - są najskuteczniejsze z własnego doświadczenia, ale wprowadzane stopniowo), Pomocny będzie dobry, standaryzowany ekstrakt z szafranu, l teanina(szczególnie jak pijesz kofeinę to warto l teanine wprowadzić)
wspomógłbym także regeneracje przez witaminy, minerały + zestaw mr happy - omega 3 + urydyna + cdp cholina
Z każdym trzeźwym dniem będzie lepiej, trzymaj się, pozdro!
Po długim okresie stymulantów mózg uczy się funkcjonować w ciągłym stanie podwyższonej czujności. Kiedy odstawiasz, receptory i neuroprzekaźniki stopniowo wracają do równowagi, ale zostaje jeszcze druga rzecz – "nauczony alarm". To trochę jak z alarmem samochodowym, który po serii włamań zaczyna wyć nawet wtedy, gdy przejedzie ciężarówka. Samochód jest sprawny, tylko system wykrywania zagrożeń ma zbyt nisko ustawiony próg.
I mam wrażenie, że wiele osób popełnia jeden błąd. Każdy lepszy dzień traktują jako dowód, że zdrowieją, a każdy gorszy jako dowód, że "wszystko wróciło". Tymczasem regeneracja układu nerwowego rzadko wygląda liniowo. Bardziej przypomina wykres giełdowy z wyraźnym trendem wzrostowym niż prostą linię. Mogą zdarzać się gorsze tygodnie mimo ogólnej poprawy.
To, że większość objawów już ustąpiła po abstynencji, jest akurat bardzo dobrym prognostykiem. Gdyby problem wynikał z trwałego uszkodzenia, zwykle nie obserwuje się tak wyraźnej poprawy po samym odstawieniu substancji.
Dodałbym jeszcze jedną rzecz. Nie warto codziennie robić sobie "testu nerwicy": czy dziś czuję lęk? czy serce bije normalnie? czy już jestem zdrowy? Samo nieustanne sprawdzanie utrzymuje uwagę na objawach. Często prawdziwy przełom następuje dopiero wtedy, gdy człowiek orientuje się wieczorem: "Kurczę, przez pół dnia nawet nie myślałem o swoim stanie."
Największym wrogiem w tej sytuacji jest niestety powrót do stymulantów "na próbę", bo mózg, który dopiero odzyskuje równowagę, potrafi zareagować znacznie silniejszym nawrotem lęku niż wcześniej.
Trzymaj abstynencję, dbaj o sen, aktywność fizyczną i cierpliwość. Układ nerwowy jest zaskakująco plastyczny, ale nie lubi, kiedy co chwilę zmienia mu się warunki. Stabilność przez kilka miesięcy często daje więcej niż kolejne suplementy czy szukanie "magicznego" sposobu na przyspieszenie regeneracji.
"Nie popędzaj rzeki".
wczorajPomper233 pisze: Po długotrwałym używaniu różnego rodzaju bk (mef i pochodne) rozwinęła się u mnie nerwica lękowa, która była bardzo silna, objawów było tyle, że trudno je zliczyć. Po dłuższej abstynencji większość objawów ustąpiła i tutaj nasuwa się pytanie czy mogę całkowicie się wyleczyć?
wczorajkwasiarz pisze: @witaminy, minerały + zestaw mr happy - omega 3 + urydyna + cdp cholina
Z każdym trzeźwym dniem będzie lepiej, trzymaj się, pozdro!
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Może pojawić się pętla myślowa obsesyjna typu. Czy to mi nie zaszkodzi, czy coś mi po tym nie będzie itp. To moze powodować kolejny niechciany wyrzut adrenaliny i uruchomienie objawów somatycznych w ciele.
Najlepiej trzymać się naprawdę podstawowych rzeczy. Woda to potezny środek nootropowy.
.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór
Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych
Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.
Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD
Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.