Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 27 / 10 / 0
Siema.

Dziwię się iż ten temat się nie przewinął, bo przecież na pewno dotyczy wielu osób stosujących leki w dużych ilościach/lecących z tematami.
Ja od prawie roku się z tym borykam. Po części przez helicobacter, ale w większej mierze przez źle stosowany lek.
Doszło do tego że wpędziłem się w zaburzenia odżywiania - szkodziło mi tak wiele rzeczy i co chwila miałem zaostrzenia które skutkowały czasem parodniowymi zaparciami, uczuciem kamienia w brzuchu, niemożliwością zaspokojenia głodu, no i oczywiście dalej zawaleniem jelit, które z kolei (przy mojej kandydozie) dawały mocne objawy psychiczne. Zacząłem bać się jeść, spadłem do 59 kg przy wzroście ponad 180cm. Każdy dyskomfort w żołądku odbierałem jako zrobienie czegoś źle, przejedzenie się, zaostrzenie stanu, a w głównej mierze to skurczył mi się żołądek. Dopiero zmiana dietetyk poskutkowała tym, że zacząłem go rozciągać i odzyskałem 3kg; jest teraz w miarę. Już nie muszę każdego posiłku dzielić na 3-4, a większość jem na raz, niektóre, większe - jak obiad i śniadanie - czasem na 2.

Przejebane jest to, że tyle rzeczy trzeba wyeliminować z diety - wszystkie strączkowe, bo produkują gazy w żołądku, tak samo kapustowate jak kalafior, brokuł itp., prawie wszystkie przyprawy; błonnika nie może być za dużo, bo podrażnia ścianki żołądka. Jest problem z trawieniem tłuszczów, więc wszystko na minimalnych ilościach (bez frajera ani rusz). Mogą być problemy z trawieniem białka, gdzie ono ma odbudować ścianki żołądka. Ja jako wegetarianin przestałem tolerować wszystkie izolaty białkowe poza ryżowym.
Także jest to nauka jedzenia od początku, umiaru w jedzeniu. To jest ten plus, że przy zapaleniu silna wolę i umiar można wytrenować ;)

Już teraz nie mam prawie zaparć, uczucia kamienia i zalegania w żołądku, ale nadal nie mogę pozbyć się zgagi, więc nadal nie mogę też włączać z powrotem produktów. Fajki zapalić też nie...
Kto z Was się z tym zmagał? Jak sobie poradziliście? Co Ci najbardziej pomagało? Czy zmieniło to Twoje podejście do odżywiania w ogóle?
  • 583 / 209 / 0
Znaleźć przyczynę a ich może być wiele: helicobacter, SIBO, IMO? Nietolerancje pokarmowe? i zająć się porządnie przyczyną.
Ja co prawda nie miałam takich problemów, ale mam w otoczeniu osobę, która stosowała różne cuda, żeby sobie poradzić z objawami, część na własną rękę oczywiście i skończyła raczej źle - w stanie zagrożenia życia z niedrożnością przewodu pokarmowego na stole operacyjnym w wieku 30 lat. Straciła fragment jelita, przeleczyli ją porządnie i teraz już jest ok od długiego czasu. Wszystkie objawy ustąpiły, je co chce.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.