Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
A faktycznie, zapomniałem powiedzieć o tym. Przy drugiej próbie praktycznie wcale nie miałem lęków za dnia, za to miałem koszmary dość straszne. Ale się uspokoiły po tych paru miesiącach. Jeśli chodzi o lęki za dnia, to myślę że dzięki temu że generalnie nastrój się minimalnie polepszył to raczej się zmniejszyły. Dzięki polepszonemu nastrojowi było mi łatwiej się z nimi racjonalnie, psychologicznie poradzić.
  • 4 / 1 / 0
ja juz po 1 msc. testowania bupropionu i szczerze mam wrażenie, że zycie zmieniło bardzo na lepsze. Przede wszystkim chce sie robic duzo rzeczy - w moim przypadku zaczęłam lubić znowu sprzątać, ogarniać sprawy bieżące i tu dopisze (z przymrużeniem oka), że znalazłam swietna prace, bo chcialo mi wziąć za cv'ki i rozsylac jak automat i jeździć po miejscach. Jrdyne zastrzeżenie - nie będzie to dla każdego, bo ja w międzyczasie jeszcze przyjmuje wenlafaksynę z pregabaliną plus CZASAMI ratuje sie alprazolamem, gdyz potrafi ten lęk uderzyć z tylu glowy nagle, ale nie tak jak kiedys, ze łapały mnie ciarki, brak mozliwosci wzięcia oddechu i momentalnie zastygalam. Teraz lek sie objawia po prostu checia ucieczki, wiec tutaj różnie bywa. Czasami kolorowo, a czasami to, co wyzej, jednak zmiany oceniam stanowczo na plus. Dalej szukam złotego srodka dla siebie - wlasciwie teraz czuje, ze jestem juz blisko. Jakby ktoś mial spostrzeżenia do w/w mieszanki to z chęcią poczytam, bo kolejna wizyta u magika za dłuższy czas:)
  • 1 / / 0
Dostałem bupropion 150mg na ADHD, chyba na testowanie czy pomoże bo i tak dostałem skierowanie na badania kardiologiczne i inne badania krwi aby wejść na medikinet.
Pierwsze 3 dni totalnie nic nie czułem, od 4 do 7 dostałem takiej depresji, że myślałem aby to wyjebać. Mialem kiedyś epizod depresyjny w życiu dawno temu i nagle też dostałem od brania bupio. Ale postanowiłem, że przetrwam. Dziś jest 9 dzień, jest w sumie na granicy placebo. Mam wrażenie ze łatwiej mi się wstaje, ale w sumie ostatnie 4 dni odpocząłem na wsi wiec to może przez to.
Ludzie tu piszą o pobudzeniu, jakimś magicznym pierwszych dniach, a ja w sumie nic nie czuje.
Mam zamiar brać do 30 dnia, bo wtedy mam wizyte u psycho i zobaczymy czy pojdziemy w medikinet. Podobno może zacząć działać po 3 czy nawet 5 tygodniach, zobaczymy.

Takie luźne przemyślenia na temat tego leku.
  • 126 / 18 / 0
Jednak dupa, nie będę brał bupropionu, to nie jest lek dla mnie. Spotęgowanie stresu i osłabienie plastyczności poznawczej są nieakceptowalne. A nawet depresyjność się nasiliła. No cóż, mam specyficzny, wrażliwy na leki organizm
  • 171 / 22 / 0
01 sierpnia 2026Darknes17 pisze:
Dostałem bupropion 150mg na ADHD, chyba na testowanie czy pomoże bo i tak dostałem skierowanie na badania kardiologiczne i inne badania krwi aby wejść na medikinet.
Pierwsze 3 dni totalnie nic nie czułem, od 4 do 7 dostałem takiej depresji, że myślałem aby to wyjebać. Mialem kiedyś epizod depresyjny w życiu dawno temu i nagle też dostałem od brania bupio. Ale postanowiłem, że przetrwam. Dziś jest 9 dzień, jest w sumie na granicy placebo. Mam wrażenie ze łatwiej mi się wstaje, ale w sumie ostatnie 4 dni odpocząłem na wsi wiec to może przez to.
Ludzie tu piszą o pobudzeniu, jakimś magicznym pierwszych dniach, a ja w sumie nic nie czuje.
Mam zamiar brać do 30 dnia, bo wtedy mam wizyte u psycho i zobaczymy czy pojdziemy w medikinet. Podobno może zacząć działać po 3 czy nawet 5 tygodniach, zobaczymy.

Takie luźne przemyślenia na temat tego leku.
Kto Ci diagnozuje ADHD?
  • 3 / / 0
04 sierpnia 2026epiphone pisze:
Jednak dupa, nie będę brał bupropionu, to nie jest lek dla mnie. Spotęgowanie stresu i osłabienie plastyczności poznawczej są nieakceptowalne. A nawet depresyjność się nasiliła. No cóż, mam specyficzny, wrażliwy na leki organizm
Ja mialem to samo, do tego doszlo jeszcze wkurwienie niemozebne. A psychiatra twierdzil ze to jest breakthrough w leczeniu rzeczy typu lęki, depresja, fobia społeczna, uzależnienie. Kosztuje krocie, a działa jakby chciał a nie mógł. Chyba od czasu wziecia bupropionu zaczely mi sie pierwsze ataki paniki.
  • 302 / 92 / 0
04 sierpnia 2026epiphone pisze:
W takim razie polecam wenlafaksynę, idealny kompromis między przeciwlękowymi SSRI a pobudzającym bupropionem. Dla mnie bupropion też był zbyt "nachalny", energii dodawał i owszem ale przez nasilenie lęku nie byłem w stanie jej na coś konkretnego ukierunkować. Na 150mg wenlafaksyny mam więcej energii i jednocześnie czuję że wszystko jest pod kontrolą, najlepszy antydepresant jaki jadłem do tej pory. :*
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.