12 marca 2023Parathormon pisze: Jak wspomnialem - leki SSRI sa jednymi z najskuteczniejszych srodkow w leczeniu depresji i pomagaja wielu ludziom - jest na to masa dowodow - statystyki globalne, lokalne (z opinii lekarzy psychiatrow i ich doswiadczenia z pacjentami), oraz samych ludzi - mozesz poczytac fora rozne…
12 marca 2023Parathormon pisze: Nie zamierzam tutaj udowadniac rzeczy oczywistych.
Parathormon szanuję Twoją wiedzę i personalnie nic do Ciebie nie mam, ale czasem jak widzę takie bzdury to aż nóż mi się w kieszeni otwiera. Kiedyś pisałeś o wiele bardziej sensownie.
Napisales posta w ktorym prezetujesz swoje prywatne poglady oparte o „widzi mi sie” jak to w Polsce - kazdy sie zna na tym co go dotyczy - polityce, zdrowiu, historii, religii itp. Twoim zdaniem SSRI to bomba atomowa wymierzona w czyis mozg - no dobrze, nie mam zamiaru cie przekonywac ze jest inaczej bo szkoda mi na to czasu.. wierz sobie w co tam chcesz, ale rozgranicz wiare od faktow bo w przeciwnym razie zatracenie tej intuicji nazywa sie zwyczajnie foliarstwem.
Nie podales zadnych argumentow, do tego zrownujesz SSRI z lobotomia to juz w ogole sie podsumowales sam
Sory za zlosliwosc, no takie sa fakty…
A czy jednemu pomoglo imao a innemu ssri a jeszcze innemu gabapentyna to sa anegdotyczne, nieistotne dla tematu gdzie dyskutujemy wymiar „zbiorowy”, raporty.
SSRI przez blokade wychwytu zwrotnego serotoniny zwiekszaja jej poziom w synapsie.
Po pewnym czasie tej nadwyzki receptory 5ht1a staja sie mniej wrazliwe i "wpuszzcaja" do synapsy wieksza ilosc serotoniny gdyz z tego co sie dowiedzialem sa autoreceptorami czyli reguluja wyrzut do przestrzeni synaptycznej.
No okej ale co z innymi receptorami przeciez zapewne one też staja sie mniej wrazliwe bo organizm sie broni przed zalewem serotoniny. Mowie o tych dalszych receptorach np. 5ht2 , 5ht3 itd.
Wiec na chlopski rozum w zasadzie wszystko sie powinno zrownowazyc i efekt tego wiekszego poziomu serotoniny powinien w zasadzie byc nieodczuwalny a jednak ludzie jedza te leki przez nieraz nawet lata i twierdza ze czuja działanie.
Tego wlasnie nie rozumiem jak to jest.
Ogladalem kilka filmikow na yt o tej tematyce i troche poczytalem ale to mi sie nie zgadza.
Pewnie cos mi umknelo/nie kumam/jestem ograniczony umysłowo*
Wiem ze odkopuje temat ale ciekawi mnie to.
*Niepotrzebne skreślić
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.