Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
"Zwiększona zostaje dostępność leczenia substytucyjnego. Terapia dla osób uzależnionych od opioidów, polegająca na stosowaniu leków zastępujących narkotyki, będzie dostępna nie tylko w specjalnych programach, ale także na podstawie recepty wystawionej przez lekarza. Dzięki temu więcej pacjentów skorzysta z terapii."
Ciekawe tylko na jakiej zasadzie to ma działać, co z tego ze lekarz wystawi mi butle mietka jak najdroższa kosztuje 500zl, no chyba że będą jakieś żniżki w co wątpie. Nie moge na razie znaleźć żadnych szczegółów oprócz tego że ma wejśc ustawa w ciągu 30 dni
Jak ktoś coś wie to zapraszam do komentowania
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Właśnie głównie o to mi chodzi, czy sama taka substytucja z powodu uzależnienia od opio daje podstawę do wystawienia mietka na R
Ja na 2tyg zużywam około 310ml tego najdroższego syropu (5mg/1ml). Czyli wychodzi że miesięcznie musiałbym dokładać do tego 500zł ( ceny się róznia od aptek od 400 do 600zł przynajmniej tak jedna stronka podaje)
EDIT: znalazłam, ale nie został jeszcze ogłoszony w Dzienniku Ustaw.
zrodlo: https://www.gov.pl/web/zdrowie/lepsza-d ... d-opioidow
"Nowe przepisy mają wejść w życie po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw."
To chyba wejdą.
kiedyś jako początkujący opioidowiec (było to jakoś 2020/21)wziąłem metadon 15ml 5mg/1ml i dość mocno było. Od tamtego czasu zacząłem dość intensywniej bawić się głównie oxami. Niestety człowiek się wjebal. W niedzielę przy skrętach po kodeinie byłem w szpitalu psychiatrycznym, bo juz ciężko było wytrzymać. W poniedziałek miałem rozmowę z lekarzem prowadzącym i wyszedłem na własne żądanie w porozumieniu z nim by udać się na program substytucyjny. Jestem stałym użytkownikiem alprazolamu od 2023 roku jakoś. Od 2017 roku pierwsze objawy depresji, stanów lękowych i fobii społecznej. Żadne ssri/nsri nie pomagało niestety. Na wyjście lekarzowi udało się załatwić transtec 35, przykleili mi na łopatkę i puścili. Na drugi dzień po wyjściu ze szpitala udałem się na program w celu zapisania się. Dzięki Bogu miałem wypis ze szpitala z pilnym skierowajiem na program, bo tak bym miesiąc sobie poczekał na miejsce, wypis mi przyspieszył ten termin właśnie na tyle, że dziś miałem właśnie pierwszą rozmowę z lekarzami tam na programie, wiadomo mocz do badania wzięli ode mnie. Zaczynam w poniedziałek program na levometadonie. Plaster strasznie mi skórę podrażnił i robiły się bąble powietrza przez co źle działał. Dostałem receptę na metadon właśnie 100ml 1mg/1ml. 20mg na dobe, gdyby coś sie działo dorzucić kolejne 10mg. Mówiłem im o benzo, że z tego też chciałbym zejść i spróbować być na samej pregabalinie, która również biorę (alprazolam - wcześniej 2mg/2x dziennie + 1mg doraźnie w razie co, oraz pregabalina 150mg/x2). Lekarz zasugerował by pierw zająć się schodzeniem z opioidów dopiero później schodzeniem z benzo, dodam że dawek nie przekraczam, Biorę te leki głównie terapeutycznie jak zalecił lekarzn i jak się czuje dobrze, nie odczuwam potrzeby dorzucania mimo upływu 3 lat. Zamiana alpry będzie na klony, po których mi potrafi odpierdalac. Jestem bardzo pozytywne nastawiony, wykazuje i czuję dużą chęć rzucenia w końcu każdego gówna, prócz leków bez których nie mogę funkcjonować ze względów zaburzeń psychicznych, próbowałem już odstawiać i nie potrafiłem normalnie funkcjonować przez staky lękowe oraz fobie społeczną. Wszystko jak na kazaniu na programie lekarzom powiedziałem, wcześniej kodeina prawie non stop, redukcja trampcem była i z deszczu pod rynne. Dodam że program mam w Szczecinie. Po pierwszej rozmowie jestem zadowolony, jutro idę na program na godzinę 13 by lekarz zobaczył jak metadon na mnie działa, w sensie czy przynosi ulgę i w poniedziałek podpisuję kontrakt. Jeśli ktoś ma jakieś pytania śmiało, bardzo chętnie pomogę oraz jak wspomniałem trzymajcie kciuki.Dzis Lekarz rodziny też się dowie o moim programie oraz uzależnieniu
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.