Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 192 / 17 / 0
Przyjmuję od miesiąca bupropion (preparaty Bucidar i bupropion neuraxpharm - wg niektórych źródeł różne preparaty działają gorzej lub lepiej albo mniej lub bardziej na niektóre objawy) z pregabaliną 150-450/d w zależności od potrzeb + czasami lorazepam 2,5-5/d /alprazolam 0,5-2/d

1. Po pierwszym dniu lek zaczął silnie wpływać na sen - był płytki, krótszy, budziłem się w nocy, ale za to rano mimo mniejszej ilości godzin snu wstawałem szybko, chętnie i czułem się wypoczęty.
2. bupropion w ogóle nie wpływa u mnie na zmniejszenie apetytu - wciąż jest duży (chyba, że gdy mówimy o wspomaganiu odchudzania przez ten lek to ma wpływać on inaczej niż na poziom apetytu).
3. Silnie aktywizuje, powoduje że więcej mi się chce, podejmuję różne inicjatywy.
4. Mam mieszane odczucia co do najważniejszego aspektu czyli zmniejszenia lęków. Czasem wydawało mi się, że moje lęki są dużo większe, a czasem, że lekko je redukuje. Wg. psychiatry po 1 miesiącu zmniejszenie zaburzeń lękowych może nie być tak widocznie jak np. po 2-3 miesiącach i dlatego warto poczekać, ale nie wiem czy temu ufać.
  • 13 / / 0
@Amadeusz626
Przecież bupro nie jest na lęki. Wręcz jest lękotwórczy. Jeśli twoim głównym problemem jest lęk, powinien magik zapisać SSRI.
  • 49 / 7 / 0
Jaki waszym zdaniem bupro ma wpływ na przewlekłe dp/dr? brain foga? jest to jeden z niewielu leków których nie próbowałem
  • 301 / 92 / 0
@paxtiniarz według mnie kiepsko. bupropion sam w sobie powoduje często brain foga i uczucie derealizacji przez antagonizm receptorów nikotynowych. Na dawce 150mg jeszcze nie jest to może bardzo uciążliwe, ale na 300mg już stawało się męczące.
  • 938 / 506 / 0
11 lipca 2026paxtiniarz pisze:
Jaki waszym zdaniem bupro ma wpływ na przewlekłe dp/dr? brain foga? jest to jeden z niewielu leków których nie próbowałem
Odpuść sobie, pogorszy sprawe i jeszcze pogorszy lęki. metylofenidat moze pomoc, ale żaden 'specjalista' ci go nie zapisze bo to cwele a nie lekarze.
Uwaga! Użytkownik tosieniedzieje jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2095 / 514 / 0
11 lipca 2026paxtiniarz pisze:
U mnie bupropion mocniej angażuje w zajęcie się rzeczywistością a nie uciekaniem w swoje myśli i też dodaje energii. Więc praca umysłowa tak nie męczy. Lepiej się sprawdza od MPH. Bo MPH przez zbyt duże zwiększenie motywacji zabija czasem bardzo dobrą skłonność do szukania prostszych rozwiązań. I przez to można się dużo narobić, ale uzyskując efekt, który dało się mieć mniejszym nakładem pracy.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.