Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Czy napotkaliście się z trudnościami aby lekarz POZ wystawił Wam recepty na benzo i opio w 2026 r ?

Czas głosowania minie 21 grudnia 2026

- Tak
5
50%
- Nie
5
50%

Liczba głosów: 10

ODPOWIEDZ
  • 79 / 7 / 0
Może jest tak jak mówisz poprostu się boi wypisać morfine powiedział że w ogóle w systemie mu się to nie wyświetla bo widać że chciał mi przepisać. O co jeszcze można pytać prócz bezno i opio?
  • 76 / 13 / 0
@xwojax Lekarz, każdy niezależnie od specjalizacji wypisać każdy lek, nawet dentysta może wypisać każdy Rpw. On może wypisać każdy lek ale boi się wg. mnie na 99%. Ewentualnie system wyświetla podział leków Rp Rpw i nie zmienił kategorii, ale to raczej rzadsze i zrobiłby to celowo, bo jestem pewien, że chodź raz w życiu chociażby na kontynuacje leczenia wypisał komuś lek na receptę Rpw.
  • 87 / 3 / 0
Nie każdy lekarz ma możliwość wypisywania Rpw, chyba że się coś zmieniło. Kiedyś musiałem przymusowo zmienić na jakiś czas psychiatre i zamiast Bunorfinu mógł mi dać jedynie Transteki i Bunondol.
  • 76 / 13 / 0
@zecer na podstawie ustawy o zawodzie lekarza i lekarza dentysty jest tam napisane, że każdy lekarz może wypisać leki również te Rpw, niektórzy lekarze nie chcą i często mówią, że nie mogą aby pacjent na nich nie naciskał.
ODPOWIEDZ
Newsy
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików

Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.

DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne

Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.